15.08.2024.

16:23

Foto: Foto: V.J.

Srbija

Žeđ mori Majdanpek! Već tri dana stanovništvo bez vode za piće, usledile restrikcije (FOTO)

Dotok vode iz reke Pek je jako slab, a tome je doprinela i nekontorlisana potrošnja vode od strane meštana okolnih sela oko reke koji bez mere zalivaju bašte i njive.

- Zbog nastale situacije na vodozahvatu ,,Pustinjac ,, Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se u gradu rudara proglasi vanredna situacija dok se nastale prilike sa vodom ne poboljšaju. Odluka je doneta da se uvedu i restrikcije vode, koje bi pomogle da se rezervoari koliko toliko dopune.

Informer

Tako će Majdanpečani i meštani sela Debeli Lug vodu imati u periodu od 6 izjutra do 10 časova i od 14 časova do 17 sati. Takođe je neophodno da inspekcijski organi 24 sata obilaze sela Leskovo, Jasikovo i Vlaole, čiji meštani nekontrolisano crpe vodu iz Peka za zalivanje bašti i njiva, pa tako njihovom neodgovornošću građani u Majdanpeku nemaju vodu za osnovne potrebe, već se moraju snabdevati iz cisterne koja kruži ulicama grada na svakih 15 minuta.

Doneli smo dluku da se pribegne rigoroznijim merama i izricanju novčanih kazni nesavesnim meštanima koji se ne budu pridržavali mera Štaba za vanredne situacije kada je u pitanju nekontrolisana i neracionalna potrošnja vode u ovakvoj situaciji. Jer, su nama građani i njihove potrebe pogotovo sada u ovom periodu visokih dnevnih temperatura prioritet, naveo je Dragan Popović, predsednik

Opštine Majdanpek i Komandant Štaba za vanredne situacije. Inače , JKP ,,Vodovod ,,Majdanpek svojim cisternama 24 sata crpi vodu iz Fabrike vode u Donjem Milanovcu, da bi se napunili rezervoari u Majdanpeku, pa tako vodu za piće u svakom momentu ima jedino Opšta bolnica u Majdanpeku i Dečiji vrtić.

-

Informer

Svakodnevno merimo nivo vode i dotok iz Peka koji je jako slab. Spas nam je svakako kiša koja dugo nije padala ali i racionalnija potrošnja po selima, koja je već polako nagoveštajem da će se primeniti odluka i oštije mera Štaba, počela da se smanjuje. Restikcijama ćemo takođe doprineti da se nivo vode poveća , ali to nam je trenutno rešenje. Ukoliko ne bude kiše , bićemo u većem problemu.

Ono što sledi u narednom periodun je dugoročnije rešavanje problema vodosnabdevanja u Majdanpeku kako ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Jer je u ovakvo sušnom periodu praktično i stari vodovod, potpuno neupotrebljiv.

Inače, sa sistema vodosnabdevanja odmah su isključeni veliki potrošači među kojima i Rudnik bakra Majdanpek.