15.08.2024.

17:50

Foto: B.I.

Srbija

U Užicu počinje veliki tradicionalni festival! "Licidersko srce" okupilo decu iz 12 zemalja sveta

Na festivalu će, kažu iz organizacije, učestvovati oko 1100 dece iz 12 zemalja, i oni će se nastupima publici predstaviti u Užicu, na Zlatiboru i Višegradu.

- Kroz nekoliko dana Užice će biti grad, koji će ugostiti oko 1100 dece iz 12 zemalja sveta. Svi oni govoriće istim jezikom, jezikom igre, pesme i zajedništva, i to je ono što nas posebno raduje. U njihovim izvedbama uživaće Užičani, ali i svi posetioci i turisti. Mi ćemo se naravno podruditi, da kao i uvek, budemo dobri domaćini najvećeg dečijeg festivala folklora u ovom delu Evrope, koji je od 2009. do danas ugostio ugostio oko 13 hiljada dece iz oko 40 država - istakla je gradonačelnica Užica, dr. Jelena Raković Radivojević.

Potpredsednica Organizacionog odbora festivala, Ivana Cvetković, najavila je učešće 20 ansambala iz Ekvadora, Moldavije, Kine, Tunisa, Republike Burundi, Bugarske, Bolivije, Češke, Republike Srpske i Srbije.

- Za organizaciju ovakvog festivala neophodna nam je podrška, i mi je imamo od samog početka od grada Užica kao suorganizatora, predstavništva Republike Srpske u Srbiji i opštine Čajetina. To nam je važno jer čuvamo prekogranični karakter festivala, koji se održava na teritoriji dve države, a na tri lokacije. Imamo podršku Ministarstva pravde i Ministarstva kulture, ali i brojnih preduzeća i privrednika, kojima se zahvaljujemo. Neizmernu zahvalnost dugujemo i volonterima, koji su neophodna i važna karika između organizatora i učesnika - naglasila je Cvetkovićeva.

Informer

 

Prema njenim rečima u godini nacionalne prestonice kulture festival će prvi put ugostiti učesnike iz Bolivije, Burundija i Ekvadora, a nastupiće i ansambli iz bratimljenog grada Harbina iz Kine i Banjaluke, sa kojom se grad Užice bratimi u ovoj godini.

Pored holklornih koncerata, defilea, radionica i već tradicionalne izložbe narodnih nošnji i kostima zemalja učesnica, i ove godine neizostavni festivala biće humanitarna akcija  "Licidersko srce", a prihod je u dogovoru sa menadžmentom Zdrastvenog centra Užice namenjen Odeljenju dečije hirurgije u Opštoj bolnici Užice.

Izrazivši želju da u narednom periodu što manje dece provodi vreme u zdrastvenim ustanovama, dr. Aleksandar Lazić, direktor ZC Užice, zahvalio se organizatorima na svemu što čine i najavio da će prikupljena sredstva biti upotrebljena za opremanje igraonice na Odeljenju dečije hirurgije.

Festival će zvanično biti otvoren večeras, defileom koji kreće u 19 časova, nakon čega će uslediti program na Trgu partizana od 20 sati. Manifestacija traje do 19 avgusta.