18.08.2024.

06:40

Foto: Wikipedia

Srbija

Sultan na kolenima, Karađorđe na čelu oslobodilačke garde! Pre 219. godina na Ivankovcu srpski ustanici potukli Turke!

Godišnjica Boja na Ivankovcu biće obeležena u 10 časova, kod spomenika Milenku Stojkoviću na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“, na brdu Ivankovac kod Ćuprije, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, navedeno je u saopštenju.

Informer

 

Srbi su na današnji dan 1805. godine na brdu Ivankovac kod Ćuprije, u jednoj od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka, prvi put potukli regularnu vojsku turske države. 

Napredovanje ustanika koji su zauzeli više gradova, uključujući Užice i Karanovac (danas Kraljevo), uznemirilo je sultana, koji je naredio Hafiz paši, imenovanom za beogradskog vezira, da sa 15.000 vojnika krene od Niša ka Beogradu.

Informer

 

Na Ivankovcu se pod komandom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca utvrdilo oko 2.000 Srba, koji su izdržali više turskih juriša, a bitku je rešio vođa ustanka Karađorđe, koji je noću između 18. i 19. avgusta s više od 4.000 ustanika braniocima pritekao u pomoć iz pravca Jagodine, pa su se Turci povukli u Paraćin. 

Posle dva bezuspešna napada na visove oko Paraćina 20. avgusta i novih gubitaka, Hafiz paša je, pokoleban ozbiljnim gubicima na Ivankovcu, odlučio da se povuče prema Nišu.