19.08.2024.

09:03

Foto: Foto: Wikipedia

Srbija

U čast junaka! Danas hodočašće do mesta slavne bitke Velikog rata!

Precima u čast, potomcima u zavet, 15. put iz Šapca ka Ceru i spomen-kompleksu u Tekerišu kreću se učesnici Cerskog marša - hodočašća dugog više od 35 kilometara.

U maršu ka mestu gde je vođena žestoka bitka između srpske i austrougarske vojske od 15. do 19. avgusta 1914. godine, učestvuje 1.400 ljudi iz svih krajeva Srbije, većina potomci cerskih ratnika i poštovaoci tradicije svih uzrasta.

Na čelu kolone je nosilac ovogodišnje spomenice Slavko Radojčić iz Pančeva. Ističe da mu je velika čast ali i obaveza što je noslac Cerske spomenice koju je dobio za humanitarni rad i sedmo učešće na maršu. Naglašava da je dužnost svih učesnika da se zapitaju da li su dostojni svojih predaka. Kako je naveo, Cerskim maršem se mlađima pokazuje put kojim treba da idu u svom životu.

Tri najmlađe učesnice imaju po deset i po i 11 godina.

Od Subotice do Kosova, sa jedne i druge strane Drine, potomci i poštovaoci u maršu sa zajedničkim ciljem.

Informer

 

Ponos i želja ispred 35 pešačkih kilometara i toliko stepeni.

Na putu ponosa dugom više od osam sati po uzavrelom asfaltu magistralng puta, u koloni dugoj skoro kilometar sve generacije.

Ovogodišnji Cerski marš posvećen je vojvodi Radomiru Putniku, ove godine dva jubileja - 110 godina od cerske bitke i 15 Cerski marš.

Uz pratnju cisterne sa vodom, policije, hitne pomoći, za cerske hodočasnike ka Tekerišu dve pauze za odmor i obrok, prigodan program u slavnom selu i vojnički pasulj.

Za povratak je obezbeđen autobuski prevoz.

Umor se ne meri u ovoj koloni kažu, meri se poštovanje, dostojanstvo i slava predaka - junaka sa Cera.