20.08.2024.

16:35

Foto: Foto: B.I.

Srbija

Suša zavrće slavine! U Novoj Varoši proglašena vanredna situacija!

Najviše problema sa vodosnadbevanjem u ovom kraju imaju meštani sela Božetići, mada je slična situacija i u okolnim selima, kao i u samom gradskom jezgru.

Sušno leto uticalo je na to da izvorišta presuše, a najteže je domaćinstvima u kojima se gaji veliki broj krava, a kojih prilično ima na obroncima Zlatara.

-  Voda koju ćemo cisternama dopremati do ugroženih namenjena je isključivo za piće, a prednost će imati seoska domaćinstava koja imaju zajedničke rezervuare. Situacija je podjednako teška u svim delovima opštine. Na raspolaganju imamo dve cisterne Komunalnog preduzeća, ali ukoliko bude potrebe, zatražićemo pomoć vatrogasaca i vojske - rekao je za "Varoške novine" dr Branko Bjelić, predsednik opštine Nova Varoš.

Kroz razgovor sa meštanima, shvatili smo njihovu muku, teret i borbu protiv suše, koja ih, kažu, snalazi skoro svake druge, treće godine, pa su već i navikli da se suočavaju sa tim problemom.

- Težak je život u ovim brdima, može se lepo živeti, ali treba puno snage i rada, naročito kada ovako dođe do vremskih neprilika koje nam donose nedaću i otežavaju posao. Koliko samo treba rada dok se proizvede sir i kajmak, mala je cena kojom se naš trud plaća - kaže nam jedan poljoprivrednik iz Božetića.

Informer

Zbog nedostatka kišnih padavina tokom jula i avgusta, i Sunce je "spržilo" pašnjake za stoku, pa se ovdašnji stočari svakog novog dana pitaju gde će krave izvesti na pašu, jer ako sada krenu da ih hrane senom, kažu, potrošiće ga do polovine zime, kada im je i najpotrebnije.

Ukoliko narednih dana, nadaju se, bude pala kiša da "oživi" pašnjake, kravama će produžiti boravak napolju, a domaćinima bar malo olakšati svakodnevnicu surovog Zlatara.

I u samoj varošici, izdašnost izvorišta je na minimumu, pa nadležni apeluju da se voda troši racionalno.