20.08.2024.

18:29

Foto: Foto: N.S.

Srbija

Od escajga stvara nakit za srce i dušu! Ovako je Ivana krenula u neznanu avanturu i pronašla istinsku ljubav (FOTO)

Ivani Bjelić iz Novog Sada koja se bavi pravljenjem prstenja od starog escajga otac je bio motivacija da se upusti u u početku njoj neznanu avanturu.

Informer

 

Da roditelji mogu i jesu heroji svojoj deci i u starijem dobu govori priča Ivane i njenog oca.

-  Tata je počeo da ima poteškoće s pamćenjem, i interesovanjem, odakle se javila čvršća motivacija i inspiracija za mene da započnemo malu fabriku pravljenja prstenja i pritom se zabavimo i on i ja, a usput gajimo i čuvamo porodičnu ljubav koje nam nikada nije dosta - počinje priču za Informer Ivana. 

Informer

Kako objašnjava tridesetčetvorogodišnja Ivana ideja pravljenja nakita od starinskog eacajga, većinski posrebrenog nastala je 2022. godine. Ivana je tada kupila prvi escajg nemajući pojma o tome kako sve fukncionise, niti kako da savije čelične pločice. 

Tata heroj, bez njega ništa

- Tu nastupa pomoć mog oca koji je od malena pristajao na sve moje kreativne ideje i učestvovao u realizaciji. Satima smo pokušavali bez prave opreme da presečemo dve kašike, a onda je nastao pravi posao, kako sada saviti čelik a pritom ga ne uništiti. Zato je tu tata i njegove odlične ideje-priča Ivana koja je rodom iz Sombora i dodaje da su  uspešno napravili prva dva prstena koji su bili glomazni i teški, ali ih je ona ponosno nosila i predstavljala kao tatin i njen kreativni izražaj. 

Znam koliko mu znači, jer u ovim tvrdim površnim vremenima lepo je naći način za druženje sa najbližima, naročito kada znamo da je to od velikog značaja za njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Hvala tati što ponovo majstoriše sa mnom, i hvala mu što ipak preskoči neki teniski meč kada je vreme za naše majstorije.

Informer

Za Ivanu i njenog oca cilj nije samo prodaja nakita, već se kako kažu, trude da pronađu priču koja stoji iza escajga, od kakvog je materijala i koliko je star, ko i odakle su njegovi proizvođači. 

Prema Ivaninim rečima priče je nekad teško naći, ali je vrlo zabavno i vraća u prošlost. Neki komadi su toliko unikatni da imaju ugravirana imena osobe ili neke ljubavne poruke, a neki opet su toliko stari i datiraju iz prošlog veka pa je šteta uništiti ih za pravljenje nakita.