21.08.2024.

22:10

Foto: S.T.

Srbija

Frižider bez struje čuva se u Muzeju u Vranju! Na početku 20. veka život je bio nezamisliv bez ajskasne!

Jedan od njih je i frižider bez struje, tzv. ajskasna, koji je deo postavke u nekadašnjoj vranjskoj kuhinji. Ajskasne predstavljaju vrstu frižidera koja je bila deo pokućstva pre nastanka modernih električnih, rashladnih uređaja za čuvanje namirnica.

S obzirom na godišnje doba, kao i temperature poslednjih dana, nekadašnji frižider je veoma interesantan i privlači pažnju mnogih koji tokom leta obilaze muzeje u Vranju.

- U kuhinji je i frižider, koji je radio bez struje. U jednu komoru se stavljao led, koji su majstori donosili, a koji je dovožen sa planine, a u drugu pored, stavljane su namirnice.

Kad se led otopi postojala je česmica kroz koju je oticala voda.

Ljudi se još sećaju kako su donosili led na konjskim tovarima i ta ledara bila je smeštena u podrumu današnjeg pozorišta - kaže Iva Laković, kustos i autorka stalne etnografske postavke.

Ajskasne su se pojavile početkom 19. veka, a izumeo ih je američki farmer Tomas Mur 1802. godine zbog potrebe transporta maslaca od njegove kuće do pijace. Od sredine 19.veka počela je njihova masovna proizvodnja.

Led je u ajskasnama mogao da se održi otprilike dva dana.