28.08.2024.

10:03

Foto: printscreen RTV

Srbija

U Srbiji prave čokoladu od crva! Da li biste probali?

Stručnjaci na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu od januara kao deo projekta sa proizvodnjom inesekata za prehranu živine i stoke, prave i čokoladu.

Brašno dobijeno od crva koriste za čokoladu koja će najpre biti namenjena živini, a ako bi se standardi uskladili sa Evropskom unijom, mogli bi da je probaju i ljudi.

- Čokolada jе tu kako bi еkspеrimеnt dеlovao zanimljivijе.Upotreba insekata nije novina, ovo se sprovodi i u zemljama EU , kao i drugim zemljama sveta, ali svakako jeste jedan od pionirskih pokušaja na našim prostorima - izjavio je doc dr Dejan Beuković, direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Informer

Kako naglašavaju stručnjaci sa ovog fakulteta, cilj je zamena biljnih proteina iz tradicionalnih kultura poput soje i drugih žitarica, proteinima koji potiču iz insekata, odnosno životinjskim proteinom.

Mini farma insekata postoji već nekoliko godina u Temerinu, gde se uz neophodnu hranu, vlagu i temperaturu crvi gaje, a kada se nađu u fazi larvi, tada su najpogodniji za sušenje. Potom se pravi hrana za životinje.

- One se prvo kuvaju, suše se i cede, pošto imaju dosta masnoće i pravi se proteinsko hranivo. Proteinsko hranivo se dalje uključuje u smešu za ishranu - kaže Miroslava Polovinski Horvatović,  viši naučni saradnik na Poljoprivrednom fakultetu za RTV.

Cilj je da brašno od crva učine standarnim i stabilnim proizvodom, koji se može mešati i sa drugim hranivom, i koristiti isključivo za uzgoj životinja. Proizvodanja hrane za ljude u ovakvom obliku, ističu, nije im u planu.

S. K.

Ako niste znali...

Hemičari su tek tokom ranog devetnaestog veka našli načine da daju čokoladi tvrd oblik kakav poznajemo danas. Ova tehnika nastala je u Holandiji, i čak je uklanjala dobar deo gorkog ukusa koji čokolada ima. Međutim, proizvodnja prvih štangli čokolade pripada Džozef Freju, koji je koristio specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade da napravi kalupe čvrstih štangli.

Britanska kompanija "Kedberi" je 1868. godine, posle dve decenije od Frejovog otkrića, započela je masovnu proizvodnju čokolade. Od tada je, tehnologija uznapredovala a u proizvodji se koristi više aditiva i šećera.