28.08.2024.

13:28

Foto: S. K.

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

U manastiru Gračanica prvo je održana liturgija, koju je služio mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenika te mitropolije SPC, a zatim je u manastiirskoj porti održan i tradicionalni narodni sabor na kome se okupio veliki broj Srba iz centralnog Kosmeta.


- Sabor se u Gračanici održavao vekovima. O tome postoje zapisi na zidovima priprate manastira i u pričama, svesti i pamćenju meštana. Saborsko okupljanje u Gračanici nikada nije prestajalo, prvenstveno zbog toga što manastir arhijerejskom liturgijom slavi Uspenje Presvete Bogorodice. Poslednjih godina, Opština Gračanica sa više NVO organizuje više sadržaja koji obnavljaju tradiciju i čuvaju narodne igre i stvaralaštvo – navodi Đorđe Jevtić, novinar i puiblicista.

Informer

Raseljeni Srbi su se danas okupili i u Đakovici, kako bi u svom rodnom gradu obeležili veliki praznik. Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić koja je prisustvovala liturgiji u tom gradu, naglasila je da dok god postoji srpska ruka koja na ovim prostorima pali sveće i okreće kolač, da su te sredine bile i ostaće srpske.


Vernici su Veliku Gospojinu proslavili i u Orahovcu, gde preostali Srbi žive u jednoj ulici. Kako je za Informer kazao jedan od meštana, na liturgiju i sabor došlo je i dosta onih koji su se posle 1999. raselili u druge delove Srbije.

- I na ovaj način hoćemo da pokažemo da je ovo naša zemlja i da ostajemo i opstajemo uprkos svemu što nam se dešava, a pogotovu otkad je Kurti došao na vlast – kaže za Informer ovaj Srbin iz Orahovca.

Informer

U Sredačkoj župi, kod Prizrena, Velika Gospojina je proslavljena u crkvici koja je posvećena mati Božijoj, a koja se nalazi podno vrhova planine Ošljak, na skoro 2.000 metara nadmorske visine.