30.08.2024.

13:39

Foto: I. M.

Srbija

Krčka se, krčka! Svi noviteti Kupusijade u Mrčajevcima

Takmičari će od ove godine svadbarski kupus pripremati u novom prostoru. Pored stadiona a iza Doma kulture uređuje se oko 300 metara kvadratnih. Tu će kuvari svadbarskog kupusa po prvi put imati sve uslove kao da su zaista u pravoj kuhinji. Organizarori kažu da će ove godine majstori kulinarstva u Mrčajevce morati jedino da donesu namirnice za pripremu svadbarskog kupusa, tanjire i dobro raspoloženje.


- Svaki učesnik će imati takmičarsko mesto opremljeno mokrim čvorom, odnosno mini kuhinjom i prostorom za posluživanje hrane, tačnije degustaciju kuvanog svadbarskog kupusa. Prostor zamišljen kao "open spejs" je natkriven, a podovi su uređeni po svim higijenskim standardima. Grad Čačak je za podizanje ovog ovjekta izdvojio oko 15 miliona dinara. Takmičari ove godine treba samo da ponesu kupus, meso i sitan inventar, poput tanjira i pribora za posluženje kupusa - izjavio je Mrčajevčanin Milorad Jevđović, član Organizacionog odbora Kupusijade.

Takmičarski prostor je i ove godine na istom mestu, naslonjen na Dom kulture, ali uređen tako da zavovoljava higijensko-sanitarne uslove za pripremu hrane. 
To, međutim nije jedina novost, na ovogodišnjoj Kupusijadi učesnike pored zlatnog, srebrnog i bronzanog lonca očekuju i novčane nagrade.


- Ove godine ćemo pobednike u kategoriji "pojedinci" nagraditi i novčanim iznosima u rasponu od 10.000 do 30.000 dinara, srazmerno osvojenoj nagradi. Do sada imamo 15 prijavljenih učesnika, ali to nije konačan broj jer prijavljivanje traje do početka same manifestacije - kaže Jevđović dodajući da se takmičenje i ove godine odvija u tri kategorije.
Ovogodišnji program manifestacije sličan je prošlogodišnjem, prvog dana organizatori svake godine organizuju "Obrenovanje" u slavu pesnika Obrena Pjevovića, Mrčajevčanina koji je kroz stihove proslavio ovo mesto. Drugog dana je prijavljivanje takmičara koji ove godine dolaze iz Federacije BiH, ali i gotovo svih okolnih gradova. Odmah potom u osam ujutro kreće takozvano "podlaganje lonaca" i priprema najukusnijeg svadbarskog kupusa koji se tradicionalno kuva u zemljanim loncima. Trećeg dana, u nedelju, je proglašenje pobednika.
Tokom manifestacije na pozornici u centru varošice, tik uz saborište, sva tri dana nastupaće KUD-ovi, pevačke grupe i zvezde narodne muzike.
I.M.