30.08.2024.

16:45

Foto: T. J.

Srbija

Ovde nema kuće koja nema šljivu! I to, kažu, najbolju!

Podaci govore da u Osečini ima više od milion stabala šljive i da se gotovo 70 odsto ovdašnjeg stanovništva izdržava od prerade ovog voća.

Zato je Sajam šljiva, koji je tamo u toku prilika da domaćini ugoste posetioce ali i da se s pokrićem pohvale. 

Ovogodišnji 19. Sajam počeo je još u četvrtak nastupom kulturno-umetničkih društava, tradicionalnim potpaljivanjem sušare, a danas je teško bilo sagledati šta je sve to izloženo na desetinama štandova. 

Uz gotovo svaki po dve, tri generacije iste porodice. Stariji zadovoljni što ima ko da ih nasledi, mlađi zadovoljni pažnjom. 

Vredne ruke domaćica pripremile su razne đakonije, nude redom kupce da probaju - nezaobilazna rakija, te džem, slatko, sveže plodove "požegače" i "stenlejke", pa sušene čak su i dobro znane knedle sa šljivama spremile! 

Marko Janković, poznati voćar nudi nas sušenim šljivama. 

- Sve je prirodno. Samo šljiva! Dodamo lešnik i orah, to je privlačano kupcima, ali šta ćeš bolje od šljive. Pogledaj - pokazuje lepo upakovan proizvod. 

Večeras će se na sportskom terenu proveseliti na koncertu Aleksandre Mladenović, a sutra uz Amadeus bend. 

Do nedelje na Trgu starih zanata mogu da se kupe i zanimljive rukotvorine, a na svakom koraku biće prilike da se degustira sve ono čime se Osečina diči.