30.08.2024.

17:45

Foto: M. O.

Srbija

Svastika i zet napravili šou u Mokrinu!

Seoski parti je tamo veoma popularan, a tome doprinose zanimljive igre. Kažu da je reč o najvećoj seoskoj žurci na Balkanu i da su za nju već čuli i ljudi van granica zemlje. 

Nedavno je celo selo uživalo, a evo kako je bilo. 

Kako se seoska dokolica nekada svodila na kolektivnu zabavu, pokazali su učesnici iz 43 ekipe. Među desetak takmičarskih disciplina na Seljačkom partiju bile su i poznate "čičkaroše" ili poznatije "krkače", kada muškarci s povezom na očima nose žene na leđima, ali i igra zvana "trakarenje".

Svastika i zet, Miroslava Nedin i Nikola Jovanović, pokazali su da su dobar tandem! Dvojac iz Mokrina trijumfovao je u disciplini "trakarenje", kada je na kolicima sa jednim točkom, Nikola vezanih očiju najbrže odvezao svastiku do cilja!

- Ko ne veruje koliko je teško gurati trakare vezanih očiju, može da proba. Em što ne vidim, ali ni ne čujem dobro svastiku koja mi govori kuda da guram kolica, jer publika galami i navija -objašnjava Nikola Jovanović, dok njegova svastika Miroslava Nedin dodaje:

- Zaista je teška disciplina, plašim se da ću pasti, ali uigran smo tim - kaže Miroslava.
Mokrinčanima ideja nikada ne manjka. Prešišali su, kažu, i Gusanijadu i Tucanijadu, manifestacije po kojima je selo nadaleko poznato.

- Pogledajte, je l’ vidite šta je ovo? Druge manifestacije su nekako suviše službene, a ovako nešto nemate nigde. Ovde je samo zabava, pesma i uživanje - kaže Nebojša Čavić, organizator i idejni tvorac Seljačkog partija.
Jasmina Gavrilov (38) pokazala je kako se staje na crtu muškarcima.

Džak žita teži od 50 kilograma, donela je na ramenu do cilja.

- Volim fizički teže poslove, tako da mi nije bio problem, samo me je malo bilo strah da li ću uspeti da donesem džak do cilja, ali uspela sam - priča Jasmina.
Među disciplinama našlo se i bacanje cigle s ramena, guranje traktorske gume, krunjenje kukuruza za decu, skakanje u džakovima. Kukuruz je najbrže okrunio mlađani Pavle Petkov.
- Nisam vežbao, moji roditelji nemaju zemlju, ali sam pobedio. I sam se se iznenadio. Bio sam ubeđen da će me drug prešišati, ali, eto, desilo - kaže Pavle.


Na vašarsku ledinu u Mokrin su došli gosti iz cele Vojvodine, Republike Srpske, Nemačke, Novog Zelanda, Rumunije, Mađarske, pa čak iz Francuske i Kuvajta.

Seoska žurka pored zabave i druženja ima i "uzvišeni" cilj, navode Mokrinčani - da bar za kratko odvoji decu od tableta, računara i mobilnih telefona i prenese na mlađe generanice tradiciju i običaje njihovih predaka.