31.08.2024.

18:36

Foto: T. J.

Srbija

U Tršiću oživljavaju stari vid zabave! I stariji to vole!

Tamo se, verovali ili ne, organizuju i prela, onakva na koja su naše bake rado odlazile. 

- Kad su prela zamrla, vunu od ovaca je bilo najlakše bacati! Jeftini odevni predmeti od veštačkih materijala postali su dostupniji od onih od prave vune, kvalitetnih, unikatnih, ali gledamo da to ispravimo - kaže Budimir Budo Matić koji više od decenije nastoji da sačuva običaje prela i posela, nadajući se da će na taj način obnoviti i proizvodnju i preradu vune na selu, a i ovčarstvo. 

Informer

Budimir Budo Matić

Budina majka, Milica, koja je preminula pre nekoliko godina, bila mu je velika podrška i po njenim instrukcijama danas predu mlađe meštanke.

U selima ovog kraja još ima kuća koje imaju i kudelje i vretena, ali i vrednih žena koje čuvaju običaje, baš kao što je činila i Milica.

Informer

Među njima su Dušanka i Marica Mitić iz Runjana koje svake jeseni i zime pletu čarape od vune i podučavaju mlađe generacije.

- Svake zime ispletemo mnogo pari čarapa, a posebno nas raduje što ih mladi danas sve to više cene. Jasno je svima kakav je to materijal. Zdravo je nositi vunu. I leti u takvim čarapama nije vrućina, a zimi greju bolje od šporeta - priča Dušanka.

Baka Marica odobrava i sa osmehom se priseća vremena kada su prela bila redovna "kao što sad mladi idu u kafiće".

- Kada uzmem preslicu u ruke, vratim se u najlepše dane mladosti i uživam u tom osećaju. To je meni bilo najlepše - dodaje.

I danas joj pređa i pletenje pričinjava zadovoljstvo. 

- Samo da je i dobrih majstora, vunovlačara, bojadžija, svašta bismo mogli napraviti - dodaje Marica.