04.09.2024.

17:57

Foto: M. L. /Društvene mreže

Srbija

Posle tri dana zauzdana vatra pod Bukuljom! Više od 100 vatrogasaca i dobrovoljaca gasilo požar!

- Napokon dobre vesti! Obišli smo brdo Orlovica i Vagan u Mesnoj zajednici Darosava, a potom i Markovića kraj u Mesnoj zajednici Garaši, vatra je pod kontrolom, ali nema opuštanja i biće organizovana dežurstva kako se požar ponovo ne bi proširio. Prema informacijama koje imamo, domovi meštana su sačuvani i što je najvažnije, nema povređenih. Materijalna šteta je velika, požar je zahvatio ogromnu šumsku površinu. 

Hvala svim pripadnicima vatrogasnih jedinica iz Aranđelovca i drugih gradova i opština, helikopterskoj jedinici i pripadnicima MUP-a, dobrovoljcima, lovcima, kvadistima, volonterima, zaposlenim u javnim preduzećima i sugrađanima koji su se danonoćno borili sa velikom vatrenom stihijom, na izuzetno nepristupačnom terenu - saopšteno je na zvaničnoj stranici opštine Aranđelovac. 

Tokom noći požar se širio ka kućama u mestu Darosava pa je nekoliko desetina dobrovoljaca i građana dežuralo da bi sprečili širenje požara ka kućama. Tokom noći je došlo do požara i u Vrbičkoj reci, ali i taj požar je lokalizovan. 

Informer

Juče i danas na gašenju požara angažovane su i helikopterske jedinice. 

Prema rečima nadležnih  na terenu je bilo više od 120 vatrogasaca, sa oko 35 vozila. Tokom današnjeg dana bilo je 20 nadletanja nad centrom požara, sa 60.000 litara vode.

Angažovana je i teška mehanizacija na raščišćavanju puteva da bi se nastavilo praćenje žarišta uz neprekidno dežurstvo.

Kako je rečeno, radi se o najvećem požaru koji se dogodio u Šumadiji a procenjuje se da je pod vatrenom stihijom bilo između 100 i 200 hektara niskog rastinja i drveća.