05.09.2024.

17:08

Foto: printskrin/youtube

Srbija

Da li ste znali da u Beogradu postoji turistička tura zvana "Riblja čorba"? Bora ih vodi svojim pesmama!

Zvanično, u ponudi turističke organizacije Beograda, takve ture, ne postoje, ali su ih fanovi pešice rado obilazili i fotografisali se ispred njih. 

O ovoj ruti, ponovo se priča otkad se čulo da je Bora Đorđević u kritičnom stanju, a posle vesti da je preminuo, u programu jedne televizije pričao je i direktor turističke organizacije Miodrag Popović.

Prva lokacija je crkva Svetog Marka, koju je Bora Đorđević pominje u pesmi "Svanulo je iznad crkve Svetog Marka". 

- U Borinim pesmama čuvaju se sećanja na nekadašnji Beograd. Pored crkve Svetog Marka nalazila se taxi stanica, predstavništvo JAT-a, Jugoslovenskog aerotransporta. I kada biste hteli negde da putujete, a nemate svoj automobil, dolazili biste ovde do crkve Svetog Marka odakle su taksisti i poneki JAT autobus vozili do aerodroma - prisetio se Popović. 

Informer

Tako su i gosti glavnog grada lako dolazili do mesta iz Borinog hita. 

- Bora je svojom muzikom obeležio živote brojnih generacija. Bio je hroničar vremena i čovek koji je mogao da predvidi vreme. Ljudi dođu do svog biološkog kraja i onda se vrate unazad. Nešto smo zaboravili, nešto što nam je nekad značilo, zaboravili smo a onda nas mesta, stihovi vrate i vrate nam se osećanja iz tog vremena. Tako i u pesmi "Svanulo je"..i Tašmajdanski park i crkva Svetog Marka i ta ulica, sve nam to budi sećanja na ljude, događaje, godine kada smo tu pesmu negde slušali - rekao je Popović. 

Druga važna lokacija je kafana Šumatovac gde je grupa Riblja čorba i nastala, a neki kažu, i brojni hitovi...