06.09.2024.

22:51

Foto: informer.rs

Srbija

Svetkovina u slavu grožđa i vina! Ovog vikenda u gradu na Dunavu održava se 137. Smederevska jesen (VIDEO)

U Malom gradu smederevske Tvrđave, svetkovina u čast vina i grožđa, biće večeras i svečano otvorena, uz koncert orkestra i hora Virtuozi, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. 

Tokom vikenda, na više lokacija u gradu, biće organizovani raznovrsni sadržaji, među kojima je predstavljanje voćarskih i vinogradarskih proizvoda, uz izložbenu prodaju na glavnom gradskim trgu, ali i brojni kulturni programi koji upućuju na istoriju grada i evociraju duh srednjovekovlja i nekadašnje prestonice.

-“Smederevo vazda otvoreno" je slogan najstarije manifestacije u Srbiji u čast vina i grožđa. Jedini smo grad u Evropi koji ima istoimenu sortu grožđa "Smederevku". Još davne 1888. godine, priređena je prva izložba grožđa koju su posetili vinari iz čitave Evrope, a 1905. osnovana je prva smederevska vinogradarska zadruga. Grad se trudi i uspeva da Smederevu vrati epitet čuvenog vinogorja i reputaciju vrhunskih proizvođača vina - ističe gradonačelnica Jasmina Vojinović.

Novina je da će tokom ovogodišnje manifestacije Dunavom kraj Smedereva prvi put zaploviti šajke, i to će, najavljuju organizatori, biti jedinstveni doživljaj za sve koji budu zainteresovani da grad i tvrđavu vide s reke. Polasci su predviđeni 7. i 8. septembra od 11 do 19 časova sa pristana na smederevskom keju. Cena karte je 500 dinara, a za decu do sedam godina je besplatno.

U okviru muzičkog dela programa koncert će na glavnom gradskom trgu večeras održati Vlado Georgiev. Na istom mestu sutra nastupaju Dženan Lončarević i grupa “Kerber”, a u nedelju Nemanja Nikolić i Zorica Brunclik.  

U Smederevskoj tvrđavi otvorena je poljoprivredna izložba - „Seoska dvorišta“, na kojoj će svoju proizvodnju i tradiciju predstaviti 14 seoskih mesnih zajednica, a u Paviljonu Tvrđave svoje radove i umeće predstavljaju i gradska udruženja žena. 

Sa privredom i ekonomskim potencijalima grada posetioci mogu da se upoznaju tokom privredne izložbe koja je otvorena u smederevskom Centru za kulturu.

Epitet „Despotovog grada” nekadašnja prestonica vraća u subotu i nedelju, kada će u Malom gradu Tvrđave biti priređen autentičan program u organizaciji udruženja ULAZ, orkestra „Svetlost”, pozorišta „Patos” i udruženja „Beli orlovi”.

Manifestacija će biti zatvorena u nedelju, kada će posetioci moći da konzumiraju grožđe sa velikog grozda, i, tradicionalno, vatrometom u ponoć na glavnom gradskom trgu.