06.09.2024.

23:50

Foto: D.K.

Srbija

Vitezovi osvojili nišku Tvrđavu: Bore se, gađaju strelama, nadmeću na višeboju(FOTO)

Pedsednik udruženja „Zmajeva griva“ Dušan Hadžić rekao je da to udruženje osmu godinu zaredom kroz festival oživljava duh srednjeg veka i dočarava kako se živelo u doba vitezova.

Informer

„Posetioci festivala imaju priliku da gađaju lukom i strelom, vide kako je izgledalo srednjovekovno oruđe i oružje, da prisustvuju borbama vitezova i konjičkom višeboju, da vide kako su se u srednjem veku tkale tkanine i postavljao šator. Ovo je porodični festival, podjednako je zanimljiv i deci i roditeljima. Oklopi vitezova, mačevi, jaahenje, gađanje lukom i strelom, svakako izazivaju najveću pažnju“, rekao je Hadžić.

Informer

Posetioci festivala, dodao je Hadžić, moći će u Istorijskom arhivu Niša da pogledaju i postavku oružja, oruđa i opreme vojnika od antičkog doba do srednjeg veka, a u barutani broj četiri u Tvrđavi film „Poziv“, čiji je autor udruženje „Zmajeva griva“.

Informer

Drugog dana festivala od 10.30 sati počeće dečije radionice, u 16 sati konjički višeboj, dok borbe vitezova počinju u 17.30 časova. Trećeg dana festivala tokom prepodneva takođe će biti organizovana radionice za decu, a za 11 sati je zakazan streličarski turnir.

Informer

Pomoć u organizaciji festivala udruženju „Zmajeva griva“ pruža udruženje „ZOO planet“. Osim udruženja iz Srbije koja čuvaju srednjevekovno nasleđe, na festivalu učestvuju i udruženja iz Bugarske i Belgije.