07.09.2024.

17:21

Foto: B.I.

Srbija

Bude se u dimu, ležu u dimu! Ogroman požar u kanjonu Uvca uzeo maha, plamen sišao do reke, zapretio kućama (VIDEO)

U sredu, kako smo već i pisali, usled udara groma izbio je požar u kanjonu Uvca, na samoj granici čajetinske i pribojske opštine, u ataru sela Brezna, pa se se za ovih nekoliko dana širio u pravcu Dobroselice i Stubla.

Vatra je, kažu nam žitelji Dobroselice, stigla do Uvca, tu se gasi, ali širenju prete izvaljena stabla preko reke, koja bi mogla da prenesu vatru na drugu stranu.

- Ogroman je požar, gori i velika površina, ne može tim "čalijama" ni da se priđe, sama strmina. Izgorela je čitava strana do Brezana, trenutno je vatra sišla do vode i tu se gasi, daj Bože tako i da ostane, ako pređe na našu stranu do kuća su isto nepristupačne vrleti, ali neće valjda - kažu u Dobroselici na Zlatiboru.

Informer

Od izbijanja požara ceo Zlatibor je prekriven dimnom zavesom, naručito u jutarnjim satima i predveče, a najviše ga ima u selima koja su u kotlinama pod obroncima ove planine, poput Dobroselice i Jablanice.

- Budimo se u dimu, ležemo u dimu, u ponekim momentima jedva se diše, oko podne se malo izdigne u vrhove sela, dok se ujutru i predveče osećamo kao da smo u centru požara. Ipak je lakše u komšinskom Stublu i Draglici, oni su pri brdu, pa i dima manje ima. Nadamo se kiši da pomogne vatrogascima savladaju požar - kažu nam u jednom zaseoku u Jablanici.

Informer

 

Pored vatrogasaca, u gašenju učestvuju i zaposleni u JP "Srbijašume", a vatra je zahvatila suvu travu, nisko rastinje i šumu.

Za sada, kažu nam u ovom kraju, požar ne preti da ugrozi domaćinstva i kuće.

Dim koji izbija iz kanjona Uvca, pored toga što "guši" meštane zlatiborskih sela, oseća se čak i u Užicu i Požegi, Novoj Varoši i Prijepolju.