10.09.2024.

14:23

Foto: B. I.

Srbija

Da ne pade kiša, ko zna šta bi bilo! Na Zlatiboru se lakše diše

Gotovo ceo Zlatiborski okrug proteklih dana mirisao je na paljevinu, a Zlatibor i opštine u okoloni bile su prekrivene dimom, dok se požar širio pribojskom stranom iznad Uvca, i gutao šumu i nisko rastinje.

Uzrok je, rekoše nam meštani, najverovatnije udar groma u bor, odakle je vatra krenula i zahvatila suvu travu i nisko rastinje.

Goreli su veoma strmi i nepristupačni tereni, vrleti na granici opština Čajetina i Priboj, a požar se proširio i u blizini manastira Dubrava i Uvac, koji se nalaze samo sa druge strane reke, gde na svu sreću, požar nije prešao.

Juče tokom dana vatrogasci su uspeli da savladaju stihiju, te je požar bio prilično lokalizovan, ali je kiša koja je u ovom kraju padala tokom noći i jutros, dodatno olakšala posao, pa je požar već danas gotovo ugašen.

Informer

Najteže je proteklih dana bilo žiteljima zlatiborskih sela, kažu, gušili su se u dimu i dan i noć.
Tokom jutarnjih sati i predveče, pričali su nam Zlatiborci, dima je najviše bilo u kotlinama, dok se oko podne izdizao iznad najviših tačaka planine.

Svo vreme je i centar Zlatibora bio prekriven dimom, ali se miris paljevine osećao pored opština u okolini, i do Užica i Požege.

Stočari najsrećniji  

Zahlađenje i kišu danima su iščekivali poljoprivrednici u ovom kraju, a naročito stočari koji ovih dana muku muče zbog manjka pašnjaka za stoku, u kojima je trava tokom sušnog leta, kažu, skroz izgorela, pa se nadaju da će padavine ove sedmice "oživeti" pašnjake.