11.09.2024.

17:28

Foto: A. Ć.

Srbija

O ovom groblju u Srbiji decenijama brine jedna grčka porodica!

Predstavnici ambasada Grčke i Kipra, Vojske i policije Srbije, odali su počast poginulim vojnicima, a vladika niški Arsenije održao je opelo.
Državni sekretar Zoran Antić naglasio je značaj Srbije kao sile pobednice u Prvom svetskom ratu, podsetivši na važne bitke poput Cerske i Kolubarske, kao i na savez sa Grčkom tokom rata.

Istakao je ulogu Grčke u pomoći srpskim vojnicima na Krfu i Vidu, naglašavajući sponu koja veže dva naroda kroz žrtve i solidarnost.

Ambasadorska Grčke, Marija Levanti, zahvalila je srpskim vlastima i istakla važnost očuvanja sećanja na pale heroje, dok je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić naglasio značaj negovanja kulture sećanja u godini obeležavanja 110 godina od početka Prvog svetskog rata i 80 godina od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu.

Informer

Na mestu zvanom Metiljavica kod Pirota, nalazi se jedino Grčko vojničko groblje u Srbiji. Kosti grčkih heroja sakupila je svojevremeno Grkinja koja je živela u Pirotu, Katrina Levandis, koja je i oformila Grčko vojničko groblje koje je kasnije uređeno i na njemu se danas nalazi spomenik od grčkog mermera, visok 12 metara.

O ovom kompleksu decenijama brine grčka porodica iz Pirota - Surlandžis. Grad Pirot je svojevremeno zemljište na kome se nalazi ovaj jedinstveni kompleks, poklonila državi Grčkoj. Odmah do Grčkog vojničkog groblja, nalazi se i groblje na kome počivaju srpski junaci.