12.09.2024.

10:45

Foto: printscreen RTV Pančevo

Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

U naselju Pločica, u subotu, 14. septembra, po 15. put organizuje se neobično takmičenje kakvo se verovatno nigde više na svetu ne priređuje.

Učesnici će se naime, nadmetati u starim zaboravljenim igrama i veštinama, piše zdravopančevo.

Kada su na predlog starog učitelja prvi put organizovali takmičenje da bi deci u naselju pokazali kako su se oni igrali u prošlosti, deca su bila oduševljena. Onda su ga svake godine bogatili i učesnicima i zanimljivim disciplinama.

U Pločici se tako svake godine u ovo doba deca takmiče u disciplinama kao što su: zvrcanje sličica na banak, gađanje praćkom, bacanje novčića na crtu (krajcarice), kobasičari, tapke, slika-belo, pravljenje i prenošenje bunara od šapurina, ručno krunjenje kukuruza, gađanje klikerom u rupu (roše), teranje točka…

Informer

Okupljanje učesnika u takmičenju u zaboravljenim igrama je zakazano za subotu u 10 sati, a takmičenje počinje sat kasnije.

U okviru manifestacije biće održano i takmičenje u kuvanju riblje čorbe od 15 sati, a takmičari se mogu prijaviti na licu mesta.

Topiće se dva kazana masti, tako da će biti i svežih čvaraka.

- U kazanu će se kuvati mladi kukuruz, a vredne domaćice spremiće i domaće kolače. Biće i pržene ribe i prženih pečuraka, te niko neće ostati gladan posle igranja, poručuju organizatori.