13.09.2024.

12:44

Foto: Alex Dmitrovic

Srbija

Najveći gastronomski karavan na Balkanu "Izađi mi na teglu" krenuo je na još jednu turneju!

Karavan je ove sezone svoj put počeo u Bačkoj Topoli, gde je održano prvo kvalifikaciono takmičenje, a gastronomsku avanturu nastavlja dalje preko Zrenjanina, Zaječara, Dimitrovgrada, Aleksinca, Vladičinog Han i Leskovca sve do kraja septembra kada se kvalifikacioni deo takmičenja završava.

Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 5. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara jedanaeste sezone ovog čuvenog karavana.

“Izađi mi na teglu” je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a kuriozitet manifestacije je to što organizatori učesnicima obezbeđuju sve što je potrebno za takmičenje: kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. 

Informer

 

Takmičarske ekipe treba da ponesu samo svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer takmičare i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, koji obuhvata i nagradne igre.

U proteklih deset izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana, Kikinde i još jednom Dimitrovgrada kada su nakon nekoliko godina potvrrdili svoju titulu, što dokazuje da majstora za “srpski kavijar” ima širom naše zemlje.

Ono što karavan čini izuzetnim jeste i činjenica da je uspešan plasman na takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrenu sopstvenu proizvodnju ajvara. 

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Sve informacije o datumima i gradovima u kojima će se karavan pojaviti i načinu prijave ekipa zainteresovani građani mogu dobiti preko društvenih mreža manifestacije:
https://www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/ https://sr-rs.facebook.com/izadjiminateglu/