15.09.2024.

11:00

Foto: T. J.

Srbija

"Tuča" oko pite! Svaka žena ume da je spremi, ali ovakvu - samo Lozničanke!

Grozdana Đukanović, predsednica udruženja "Kalina", sa osmehom i ponosom govori koliko je njihova Pitijada popularna. 

- Ove godine imali smo 27 pita u takmičarskoj kategoriji, ali i još 17 koje su domaćice donele kao podršku događaju - priča s oduševljenjem. 

Informer

Jedna od pita koja je ostavila najjači utisak i na degustatore je pita savijača.

Ovo staro jelo zahteva veštinu i strpljenje, jer se testo ručno razvlači "do tankoće papira", a zatim puni najrazličitijim filovima.

Informer

 - Svi sastojci su iz mog domaćinstva – sir, jaja, spanać. Sve je domaće, i to je ono što čini razliku- priča Gordana Mirković, čija je savijača osvojila i žiri i posetioce.

Svaka pita na Pitijadi nosi svoju priču.

Dragica Kikanović je ove godine odnela pobedu u kategoriji slanih pita, dok je Maja Gvozdenović trijumfovala u kategoriji slatkih.

Kod pita savijača, najbolja je bila Jelena Tešić, a žiri novinara je kao najbolju pita proglasio ponovo Dragicu Kikanović, čiji su recepti već godinama hit na ovoj manifestaciji.

Ova manifestacija nije samo takmičenje u pravljenju pita – ona je mesto gde se tradicija prenosi na mlade generacije.

- Pite nisu samo hrana, već način da sačuvamo uspomene i kulturu našeg naroda - kaže Gordana Matić, koja je odrastala na ovim receptima i sada ih prenosi dalje.

Mirisi pita, razvučenog testa i bogatih filova širili su se Domom kulture u Klupcima, gde je manifestacija održana uz podršku Mesne zajednice i Turističke organizacije Loznice.

Gost žirija, glumac Milorad Miki Damjanović, izjavio je da je ovo "pravo lice Srbije", gde se ljubav prema hrani i tradiciji ogleda u svakom zalogaju.

- Mislim da ovakve manifestacije zaslužuju više pažnje, jer predstavljaju našu kulturu na najlepši mogući način -  rekao je Damjanović.