16.09.2024.

13:12

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Njeno ime svi znaju, ali ga samo ona s ponosom nosi! Metohija živi u Vojvodini i voli Srbiju!

Njihova jedinica, verovatno još nesvesna težine imena koje nosi, ipak je poprimila dosta toga čime se Metohija odlikuje. Roditelji kažu da je nestašna, kao sve devojčice tog uzrasta, ali i drčna da ne da na sebe i da ume da se izbori za svoj cilj.

- Ona je dobila ime Metohija, jer se Kosovo i Metohija, vole najviše, a od Metohije ne postoji ništa lepše. Pogledajte metohijske visove, zvono Dečana i Patrijaršije, carsku prestonicu Prizren...Najsavršeniji spoj prirode koji nam po Božijoj promisli i zasluzi predaka pripada, zar ima nečeg svetijeg od toga – kaže za "Informer" Nina, majka male Metohije, koja inače, nije rodom sa Kosmeta i rođena je u severnoj srpskoj pokrajini, Vojvodini, baš kao i otac malene Metohije.

Ona već zna mnogo toga da ispriča o poreklu svog "neobičnog" imena. Gen ljubavi prema delu Srbije, sada pod tuđinskom vlašću, već ima u sebi.

Informer

- Nina je veselo dete, ide u vrtić, druži se sa decom...Ukoliko je neko ne zove imenom, a ona čuje Metohija" na televiziji ili u nekom razgovoru, odmah uzvraća sa "Živela Srbija"! Niko je tome nije učio, kao ni onome, a ko zna gde je čula "Srbija Rusija, ne treba nam Unija", iako verovatno, pojma nema ni šta je Unija, ni šta su u pravom smislu Rusija i Srbija – kaže majka Nina.

Kao majci, nikada joj, kaže nije bilo važno da Metohija zbog imena bude posebna, jedina, već da možda bude među prvima koja će poneti to ime.
- Nisam čula ranije a ni sada ne znam ima li još devojčica sa ovim imenom. Volela bih zbog svega da nam to bude često ime, pa da čuvamo i sećamo se Metohije i na taj način. Da nam to simbolično bude podsetnik da nam je Metohija i budućnost, ne samo prošlost. Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija budu jedna od prvih reči uspavanki, koje će šapnuti svom novorođenom detetetu – podseća Nina i na reči počivšeg patrijarha Pavla.

Informer

Informer je nedavno pisao o novoj pesmi glumca Milana Vasića "Metohijo, moja avlijo" koju je i pre premijere izveo pred zemljacima u Velikoj Hoči!. U spotu, Metohiju glumi Mirka Vasiljević.