16.09.2024.

15:29

Foto: zoo vrt Bor

Srbija

Ode Duško! Uginuo beli lav u Borskom zoološkom vrtu, a evo šta će uraditi s njegovim telom!

- Lav Dušan koji je od samog dolaska osvojio srca posetilaca, bio je najstariji stanovnik našeg Zoološkog vrta. Imao je punih 14 godina! I pored svih uslova koje je imao, kao i ljudi, i životinje imaju svoj životni vek. Dušan je bio simbol našeg vrta! Odlučili smo zato da njegove ostatke damo Prirodnjačkom muzeju u Svilajncu da bi na taj način sačuvali sećanje na našeg lava Dušana, koji bi na taj način postao deo stalne postavke Muzeja - kaže za Informer Darko Dragijević, direkotr Zoo vrta u Boru.

Beli lavovi, kako je rekao imaju kraći životni vek od ostalih lavova.
- Neprimereni su napadi na naš vrt jer oni koji to čine nisu videli Duška prethodnih godina. Naši zaposleni su se zaista trudili da mu poslednje dane olakšaju. Starost je učinila svoje - dodaje  Dragijević. 

On je otkrio da će u saradnji sa zoovrtovima u Beogradu i u Jagodini probati da jednog lava "presele" u Bor. 

- Zamolićemo kolege da nam izađu u susret ukoliko je to moguće, jer znamo koliko mališani vole lavove. Trudimo se da svim životinjama obezbedimo neophodne uslove, pa zato zagrevamo one vrste čije je prirodno stanište na ekstremno visokim temperaturama, poput zebre, antilope i sličnih. Životinje se ponašaju kao i ljudi, pa se i na njih ove vremenske promene i temperaturne razlike znatno osećaju - dodaje Dragijević. 

Ovaj najmanji Zoološki vrt u Srbiji trentno ima oko 70 vrsta životinja i ukupno 130 stanovnika. 

Jelenko - medijska zvezda

Jelen zvani Jelenko Medenko pre godinu dana privukao je pažnju javnosti kada je na društvenim mrežama objavljena fotografija tako da je izgledalo da je životinja iznemogla i premršava.

Informer

Direktor Zoovrta Darko Dragijević kaže da Jelenko Medenko izgleda dobro i oporavljeno iako i on ima dosta godina.

- Do sada je Medenko bio prilično ugojen, međutim, sada je vreme parenja pa tako i on polako počinje da stagnira na kilaži sto je sasvim normalno - objašnjava Dragijević.