Društvo
Oni kuvaju najbolji svadbarski kupus u Srbiji! Skuvali 100 lonaca i sve se pojelo!
Kuvari, majstori svog zanata, pokazali su svoja kulinarska umeća ukuvavši oko 100 lonaca svadbarskog kupusa, jela koje se u Šumadiji s jeseni nalazi na svakom većem veselju.
Takmičari u pripremi svadbarskog kupusa i ove godine su imali težak zadatak, da pripreme ovo jelo koje će biti baš po ukusu tročlanog žirija koji su činili: Nada Lečić, Miloš Risimović i Svetlana Tadić.
Kiša koja je tokom celog vikenda padala, ipak nije rasterala ljubitelje ovog gurmanskog jela.
Među takmičarima je ove godine pored vrsnih kuvara bilo trgovaca, stručnjaka za proizvodnju stočne hrane, političara...
Učestvovali su i predstavnici organizacije Crveni krst iz Čačka, u okviru koje radi i Narodna kuhinja. Njima nije bilo teško da osvoje jednu od nagrada, budući da su kupus pripremale vrsne kuvarice, među Čačanima poznate da kuvaju najbolji pasulj i gulaš u gradu.
Po odluci žirija, ove godine Zlatni lonac krasiće police ekipe "100 posto", Srebrni je pripao Crvenom krstu, a bronzani timu "Ledeni" iz Republike Srpske.
U kategoriji "celo selo kuva" Zlatni lonac je osvojio Miroslav Jevtović Mojso, Srebrni Dragan Milutinović Čaruga, a Bronzani Miodrag Stanković Šumenko.
U kategoriji restorana "Hrast M", "Šajkača" i "Mrčajevčanka" su nove kafane koje su osvojile prva tri mesta i zemljane lonce na 21. Kupusijadi.
Ugostitelji su se držali dogovora, pa je porcija svadbarskog kupusa pod šatrama bila zaista oko 700 dinara.
Ova manifestacija je prilika da mnogi zarade, pa su tako svi okolni pašnjaci u blizini varošice preko noći postal parkinzi. Parking je koštao 300 dinara.