17.09.2024.

15:09

Foto: M. L.

Srbija

Sve je moguće! U prestonici grožđa i vina rađaju i banane! Evo kako da i vama rode!

Sušno i toplo leto i te kako je prijalo i stablu banane! 
 - Mislim da smo jedini kojima je banana donela rod a da je gaje u domaćem uzgoju! - kaže Ivan Tomoć.

- Imamo je već nekoliko godina i uspešno je razmnožavamo, delimo i rasade putem interneta. Sadnicu sam i ja tako nabavio i tada nisam očekivao da će ovoliko da poraste i da rađa jer smo je posadili zbog lepote lista i da nam krasi baštu. Evo sada imamo i male plodove, koji će nadam se ako bude još sunca i toplote uspeti i da sazru - dodaje.

Informer

Stablo babane pored ruža u dvorištu porodice Tomić u Topoli


Banana je zeljasta biljka sa velikom nadzemnom masom pa joj je potrebno dosta vode da bi opstala u sušnim letnjim mesecima.

- Da bi mogla da raste treba joj minimum 40 litara vode dnevno, 20 litara pre podne i 20 litara uveče, ali nećete pogrešiti ako joj sipate i više, jer voli vodu! Potrebno joj je dosta svetlosti, a ovde kod nas je osunčana tokom celog dana. Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo više od 50 plodova - priča Tomić.

Informer


Ova biljka je za Ivana bila eksperiment, ali se pokazala kao izuzetno zahvalna za naše uslove gajenja. Pored banane on gaji i urmu, limun, nar, smokvu...

- Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime valja ga smestiti u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski, bez upotrebe hemije - ističe Ivan.