18.09.2024.

11:53

Foto: Printscreen TV Sunce

Srbija

"Da pucaš ne smeš, a one napraviše haos"! Meštani ivanjičkih sela na mukama

Nije prvi put, pričaju, da im ove životinje uništavaju letinu a rešenja još nema.

Osim što divlje svinje urnišu useve, ljudi ih se plaše i sve su nesigurniji za sopstvenu bezbednost kada izađu iz kuće.

- Ne mogu da vam objasnim kako izgleda moja livada. Kao da je traktor preorao sve! Ko zna koliko ih je bilo kada su preko noći napravile ovoliku štetu. Nema načina da se branimo. Ako zagradiš, one pokidaju ogradu, žicu i uđu. Ja da izađem pred čopor da branim svoje, iskreno ne smem, jer se plašim za svoju sigurnost. To nisu bezazlene životinje- kaže Miladin Zlatić iz Prodvorice.

A on je samo,jedan od mnogih čija su imanja na meti divljih svinja.

Informer

- Haos prave! Uništavaju krompir i druge zasade a neretko napadaju i domaće životinje. Ne znaš ni kome da se obratiš za pomoć. Muka je postala živeti u ovim krajevima, em ti divlje svinje uništite sve em se medvedi šetaju okolo da pucaš ne smeš, kažu zaštićene vrste! A ko nas štiti? - pita se jedan od meštana Pridvorice.

Informer

Lovačko udruženje "Čemernica" iz Ivanjice trudi se da preduzme sve zakonom propisane mere da bi sprečili evidentne štete od divljih svinja.

Još pre dve godine su zasadili žitarice na oko 3,5 hiljade hektara, na mestima gde je veća koncetracija ove vrste divljači u lovištu. Mešutim i pored svih mera koje se preduzimaju divlje svinje i dalje uništavaju letinu po selima ivanjičke opštine.