20.09.2024.

19:43

Foto: J.V.

Srbija

Zatvoren glavni ulaz u Smederevsku tvrđavu! U toku aheološka istraživanja u blizini epicentra katastrofalne eksplozije

Reč je o lokaciji koja je u neposrednoj blizini epicentra katastrofalne eksplozije koja se dogodila 5. juna 1941. godine. Tada su uništeni Varoška kapija, cela kula 15 i 60 metara bedema između kule 15 i 16, dok je veliki deo Varoškog bedema rastrešen i znatno oštećen.

- Ovo je četvrta faza radova čiji je glavni cilj prikupljanje neophodnih podataka za izradu projekta konzervacije, uređenja i obnove najviše oštećenog bedema ove srednjovekovne građevine. Prilikom prethodnih istraživanja, 2021-ve, levo od ulaza naišli smo na dva skeleta, koji su najverovatnije iz 17. ili 18. veka, a sada produbljujemo i proširujemo iskopavanja, da bismo proverili ima li još takvih ostataka - kaže Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Informer

Radovi vredni nešto više od 1,5 miliona dinara finansiraju se sredstvima Ministarstva kulture.

- Sva ova istraživanja izvode se da bismo završili projekat konzervacije, koji je neophodan za dobijanje građevinske dozvole, kako bi se konačno pristupilo konkretnim radovima na obnovi sektora Varoške kapije, i ovog bedema ka gradu, dugog oko 500 metara, sa 11 kula. Takođe, bitno je i zbog izgradnje osnovne infrastrukture, koje sada nema, a koja sva mora da prođe upravo kroz ovaj glavni ulaz – pojašnjava Radovanović.

Prilikom prethodnih faza, nakon iskopavanja, utvrđeno je da su temelji bedema i kule oko Varoške kapije pomereni više od 7 metara zbog saline petojunske eksplozije, što je, objašnjava naš sagovornik, dodatno usložilo istraživanja.

Zbog radova, koji bi trebalo da traju 60 dana, glavni ulaz u Smederevsku tvrđavu  će biti privremeno zatvoren, a posetioci mogu koristiti alternativni ulaz kroz Jezavsku kapiju, u blizini Železničko-industrijske škole.