21.09.2024.

15:55

Foto: A. Ć.

Srbija

(VIDEO) Da li je ovo srpska vijagra? Otkrivamo nov proizvod sa ovogodišnjeg Festivala sira u Pirotu!

U obilasku brojnih štandova u dvorištu Istorijskog arhiva, gde su proizvođači na licu mesta pokazivali svoju veštinu i nudili posetioce da probaju, oduševljenje nije krio ni on. Uživao je u ukusima pirotskog sira i kačkavalja, ali i pirotske rakije, dok su ga posetioci spontano pozdravljali sa "Viva la Kuba". 

Domaćin, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić poželeo je svim dobrodošlicu u "prestonicu kačkavalja, ćilima, peglane kobasice".

Među izlagačima, osim domaćih prekaljenih majstora za preradu mleka i sira, po kojima je pirotski kraj nadaleko čuven, bilo je i majstora iz cele Srbije. 

Ninoslav Ranđelović iz Svrljiga, jedan je od najpoznatijih tamošnjih proizvođača belmuža. Reč je o specijalitetu koji se pravi od mladog ovčijeg sira uz dodatak kukuruznog brašna. 
Ninoslav je za Informer objasnio kako se belmuž pravi, ali i otkrio da je zbog svog sastava prava energetska bomba, pa zato u svom nazivu ima reč "muž" - muškarac!
- Kod nas u Svrljigu kažu: "beše mi mek ko puž, dok ne jedo' belmuž" - kroz smeh priča ovaj  Svrljižanin i napominje da to nije šala i da porcija belmuža jača seksualnu moć muškaraca.