21.09.2024.

17:14

Foto: Foto: M. O.

Srbija

Teška je skoro pola tone, ali je šampionka! Mađarica četvrti put pobeđuje na Danima ludaje u Kikindi!

Drugo mesto, kao i prošle godine, u istoj kategoriji osvojila je njegova supruga sa bundevom teškom 446, 5 kilograma a trećeplasirani je Đorđe Vukadinović iz Jarkova, čija je bundeva bila teška 306 kilograma!

Informer

- Nisam zadovoljan. Očekivao sam da će ludaja biti teška bar 700 kg, ali napala ju je bakterija što se odrazilo i na krajnji rezultat. Posadili smo seme od prošlogodišnje šampionke, koja je imala 860 kilograma. Sve je dobro počelo ali i u Mađarskoj su vladale tropske temperature, koje su uticale na razvoj biljke. Velika je, ali nema težinu! Sudeći po zapremini, trebalo bi da bude 200 kilograma teža! - objasnio je ovaj iskusni povrtar.

Informer

Dnevno je "pila" oko 600 litara vode, a poslednja 49 dana bilo je posebno izazvano sačuvati biljku, jer ju je napala bolest, otkrio je Kokai. 

U kategoriji najdužih, pobednica je Gordana Lazić iz Kikinde koja je odgajila tikvu dugačku 334,5 cm! Gordana Lazić iz Kikinde.

Informer

- Puno truda i rada sam uložila da bi ovoliko porasla. Suzama sam je zalivala - priča Gordana u šali, ali ističe da je gajenje dugih bundeva zaista naporan rad i da im je potrebno mnogo pažnje. 

Informer

- To vam je otprilike kao da imate bebu. Ustajali smo noću, da je pazimo! Nismo smeli da preteramo sa zalivanjem - nabraja ona.

Ove vrste bundeve, koje "rastu u dužinu", protežu se sa platforme nadole, pa je nekada, kako kaže Gordana, potrebno da se ukopava zemlja, da bi plod nesmetano napredovao.