24.09.2024.

15:49

Foto: B. I.

Srbija

"Čudna" naprava ih spasila žeđi! "Retko pametna stvar", kažu! Zato letos nisu imali problema

Još pre pola veka, meštani su prikupili novac, angažovali inženjera iz Čačka, koji im je osmislio neobičnu napravu i vode uvek ima!

A ta naprava je zapravo pumpa koja izbacuje vodu na visinu od 127 metara, ali je ne pokreće ni struja, ni gorivo, već sama voda!

Kaptirali su meštani izvor, nedaleko od Trudovačke reke, kapaciteta devet litara vode u minutu. Voda iz rezervoara metalnom cevi, kao nekada kroz vodenički badanj, sa visine od 70 metara pada na klip, koji stvara pritisak i dva litra prosipa, a treći izbacuje na preliv. 
- Na sve strane su se naši domaćini raspitivali kako da olakšamo život, jer smo u kršu i bezvodnom kraju imali samo jedan izvor i korito ispod kuća, gde se dugo čekalo u redu. Odnekud je stigla vest da u Šareniku radi pumpa na vodu, pa je u leto '73. angažovan Radojica Jovanovć, inženjer iz Čačka, koji je uradio projekat i tako je počela velika akcija - priseća se Miloš Vjetrović (70).

Informer

Pitale su se u to vreme komšije iz okolnih zaselaka za šta "bacaju" novac, ali su i oni tek kasnije shvatili da je zaista vredelo i da je ovaj izum "retko pametna stvar", pa bi ga sada i oni poželeli u svom zaseoku.

Kopali su tada, prisećaju se meštani, kanal dug čak 1.200 metara i izgradili rezervoar iznad kuća. Nedavno su pumpu, kažu, "podmladili", pa su jos zamenili cev kojom voda stiže do nje.
I od tada su, zaključuju, mirni u sušnim letima, vodu imaju za kućne potrebe, za stoku, ali i da zaliju plastenike i vrtove.

Ukinuta vanrenda situacija 

Posle mesec dana ukinuta je vanredna situacija na teritoriji Nove Varoši zbog suše.

Kiše u septembru najviše su pomogle da se poveća izdašnost izvorišta, a i sa završetkom turističke sezone smanjena je potrošnja vode, pa iz tog razloga, kažu u Opštinskom štabu, nema potrebe za vanrednim angažovanjem cisterni komunalaca za dopremanje vode za piće do ugroženih domaćinstava.

Najviše problema bilo je u selu Božetići, u kome i ima najviše stoke pa su domaćini bili prinuđeni da u selo traktorima dovoze vodu u buradima i cisternama, svakodnevno po dva puta.
- Hrabro smo se suočili sa tim probelemom, tako mora, nije nam to prvi put, bude to tako bar jednom u pet, šest godina. Ni u Božetićima svake godine imamo probelema sa vodom, ali čini se, po rečima nadležnih, da se i našim mukama nazire kraj - kažu nam u ovom novovaroškom selu.
Osim što su presušila izvorišta pod Zlatarom, Čemernicom i Javorom, sprženi su i pašnjaci, pa su u mnogim domaćinstvima još u avgustu počeki da dohranjuju stoku senom koje su pripremili za zimu.