24.09.2024.

16:21

Foto: Shutterstock/I.M.

Srbija

Da l' je moguće? Pala cena drva! Evo koliko je kubik u Čačku

Trenutna cena kubika bukovine ili cerovine je oko 7.000 dinara. Po planinskim selima "u mestu", umetrena drva se mogu naći i za 1.000 do 2.000 jeftinije, s tim što prevoz do grada, odnosno domaćinstva pada na teret  kupca. Prošle godine je ogrev bio najmanje 25 odsto skuplji nego ove jeseni. 
- Potražnja za drvima je prilično slaba, pa je to oborilo cenu. Tražnja je slaba iz više razloga, najpre jer su se mnoga domaćinstva preorijentisala na kotlove na pelet, a ima i onih ređih što su letos ugrađivali toplotne pumpe pa im drva više nisu potrebna - priča Dobrivoje Senić, trgovac ogrevom.

Informer

On kaže da je prošla zima bila prilično blaga, što je sugrađanima dalo priliku da uštede. 
- Zbog blage zime gotovo svi su potrošili za oko 30 do 40 odsto manje ogreva nego prethodnih godina kada smo imali dosta ledenih dana. Te zalihe kupcima sada omogućavaju da nabavljaju manje ogrevnog drveta, u toj meri je i prodaja slabija - kaže sagovornik.

Cena ogrevnog drveta u Čačku je oko 7.000 dinara, koliko košta kod prekupaca i po stovarištima. Pre samo nekoliko godina bila je i više od 11.000, koliko je kubik koštao u vreme pandemije korone. Prošle grejne sezone za metar je trebalo izdvojiti od 8.000 do 10.000 u zavisnosti od vrste i kvaliteta drveta.

Cena struganja drva ove godine je ostala ista, te strugari ovu uslugu naplaćuju 600 dinara po kubnom metru.