25.09.2024.

08:20

Foto: RTS video printscreen

Srbija

Kuku i lele! Sve nam pojedoše smrdibube! Evo kako da zaštitite povrće od njih?

Onim što su ubrali, nahranili su stoku...

Snežana priča da je ceo rod propao i da je trud bio uzaludan! 

- Kako krene da zri, tako smrdibuba napadne i tu je odmah trulež. Posle tri, četiri dana, to je sve trulo. Vide se peckice i tu, kad pipnete, to je već trulo - objašnjava za rts Snežana Banjanac.

Sa istim problemom suočavaju se ljudi širom Kraljeva i u okolini. I to godinama.

Početkom jeseni u domaćinstvima je smrdibuba više jer se, kažu upućeni, spremaju za prezimljavanje.

Traže topla i skrovita mesta oko kuća i pomoćnih objekata, u plastenicima.

Informer

- Iz tog razloga dođe do oštećenja na plodovima koji sada stižu u tom smislu da prave ulazne rane za prodiranje nekog drugog patogena, najčešće je to trulež, odnosno botritis- navodi Vladimir Kostić, inženjer zaštite bilja u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi (PSSS) u Kraljevu.

U borbi protiv smrdibuba pomažu hemijski preparati. Ali stručnjaci upozoravaju - propisan vremenski razmak između dva prskanja mora da se ispoštuje.

- Treba da se tretira. Sa čim da tretiram, kad ja hoću da bude organsko, bez tretiranja. Dosad smo radili bez tretiranja. Sad ne bi da tretiramo, jer tretirano mogu i da kupim na pijaci - kaže Tomislav Banjanac iz Bogutovačke banje.

Svako ko, kao i Tomislav, sadi da bi bio siguran da jede neprskano, može ručno da uklanja insekte. Ali taj način borbe nimalo nije lak.

- Ženka stenice položi negde između 250 i 400 jaja u periodu od juna do avgusta meseca. Taj broj bude veoma veliki. Postoje i preparati koji su registrovani u organskoj proizvodnji koji se mogu koristiti bez tog vremenskog ograničavanja - objašnjava Vladimir Kostić, inženjer zaštite bilja u PSSS Kraljevo.

Postavljenje mreža i klopki za smrdibube dobre su mere prevencije.

Sadnja belog luka pokraj paradajza ili prskanje rastovrom vode i praška za pecivo, mogu dati određene rezultate, u zavisnosti od brojnosti insekata. Ali borba na priodan način je mukotrpna i dugotrajna.