25.09.2024.

16:10

Foto: Z. G.

Srbija

Zašto se užički pčelari plaše Tarabića proročanstva?

Dragan Arsenijević, predsednik užičkih pčelara, otvorio je manifestaciju i podsetio na to "koliko med može da bude i sladak i gorak, pogotovo kada dolaze godine kao ova, sve teže za pčelarstvo".

A ko bi to bolje znao do najstarijeg među njima! Blagoje Matović iz Željina ima 74 godine. 

- Da bi se čovek bavio pčelarstvom i medom, pre svega mora da voli pčele. To radim od detinjstva i ja sam treća generacija koja se bavi pčelarstvom. Deda i otac su nekada imali 30, a ja imam 130 košnica – kaže Blagoje.
Za njega je pčelarstvo jedan od najlepših hobija.

Informer

- Ko se pčele boji, ko ima zdravstvenih problema kod uboda pčele, on ne treba to da radi. Pčela je domaći insket, pitoma je, samo sa njom treba znati. Ne treba je se plašiti, treba joj hladnokrvno prići, jer ona ubada na rad srca, na rad krvotoka ako su ubrzani. Decu treba učiti od malih nogu da se ne boje pčele - savetuje Blagoje.

Hvali svoje proizvode.

- Svi su lekoviti. Jedina namirnica, koju organizam ne treba da prerađuje je med. Med ne treba jesti sa hladnom vodom. Treba ga držati u ustima i tu već počinje varenje i do jednjaka se već razložio tako da ne stigne do želuca. Pri tom vrši dezinfekciju – pojašnjava nam Blagoje.
Za propolis kaže da je najbliži pravom leku, a za jačanje imuniteta preporučuje ovo:

- Po kaščicu polena i meda rastvorite u 2 dl vode i ostavite da prenoći. Ujutru popijte. To je snaga! - dodaje Blagoje. 

Informer

Za matični mleč kaže da je dobar za žene sa problemimam u menopauzi, ali da ga neki koriste i kod oboljenja raka. Vosak se, podsetio je, koristi u farmaceutske svrhe, za pravljenje raznih melema, a u ratu su ga nekada, kaže, u vreme gladi, koristili vojnici "koji progutaju malo voska koji želudac ne može da svari, pa ih tako zasiti".

Blagoje je prava enciklopedija o pčelarstu i dobro zna koja vrsta meda može da pomogne kod određenih oboljenja.

Ali, ovaj ikusni pčelar neretko kaže, zabrinuto obilazi svoje košnice. 
- Kao dete sam čuo, ali kako starim, sve više shvatam Tarabićevo proročanstvo: "Ponestaće pčela i ovaca, ponestaće dobrijih novaca...". Evo, vidimo pojavu kartica, čekova i novac je sve manje u opticaju, što se tiče ovaca sve ih je manje i više nema čobanica, a što se tiče pčela bojim se da će ih upotreba ove hemije u neograničenim količinama, uništiti –  kaže Blagoje.

Pošto med?

Otvaranje Užičkih medenih dana pratio je program u kome su učestvovala deca iz Predškolske
ustanove Užice, KUD Prvi Partizan, Mirko Šunjevarić, osvajač osmog mesta
na svetskom takmičenju u harmonici i guslar Milojko Milićević. 

Povodom ove manifestacije u školama je organizovan konkurs za najbolja tri literarna rada na temu pčela. Za osvojeno prvo mesto, nagrađeni je dobio i 5 kg meda, za drugo 3 a za treće 2 kg. 
za prvo mesto 5 kg meda, za drugo 3 i treće 2 kg meda.

Posetioci su mogli da kupe bagremov med za 1.200 dinara, livadski i šumski za 1.500 i suncokret i lipa po 1.000 dinara.