Autor: Informer.rs/J.L.

26.09.2024.

07:15

Foto: printscreen

Srbija

Da su Srbi dobili ovu bitku, možda ne bi bilo boja na Kosovu, a Srbija bi izgledala neprepoznatljivo!

Snažna Nemanjićka država posle ovog događaja nije više mogla da se oporavi i nezaustavljivo je krenulo prodiranje Turaka na srpske države, koje je jedino privremeno zaustavio sveti knez Lazar u čuvenoj Kosovskoj bici.

Srpsku vojsku, koja je imala, po nekim izvorima, od 60.000 do 70.000 vojnika, a po nekim tek nekih 10.000, u bici koja se dogodila petnaestak godina nakon Dušanove smrti, predvodili su kralj Vukašin Mrnjavčević i njegov brat despot Uglješa, a snage Osmanlijskog carstva predvodio je rumelijski begler-beg Lala Šahin, čija je vojska brojala oko 1.000 vojnika.

Surova reka Marica

Ishod bitke je bio poražavajući po srpsku vojsku. Nedostatak opreznosti omogućio je Turcima da iznenada napadnu trupe Vukašina i Uglješe i potpuno ih razbiju. Po nekim izvorima Turci su napali pod okriljem noći i teške magle koja je zahvatila taj deo gde je bila stacionirana srpska vojska. Pošto su se Srbi ulogorili u blizini reke, to su Osmanlije iskoristile da napadnu srpsku vojsku koja je bila u tom trenutku statična.

Informer

Turci su napadali sa tri strane ostavljajući četvru koja je vodila ka reci Marici otvorenu. Mnogi srpski vitezovi su se podavili u reci Marici. U žestokom okršaju, nažalost, život su izgubila oba Mrnjavčevića. 

Zanimljivost da je crkva savetovala Mrnjavčeviće da se okrenu ujedinjenju hrišćana da spreče tursko prodiranje na Balkan, a ne na širenje svog domena u okviru srpskog carstva.

Šta bi se desilo da je Srbija pobedila Osmanlije?

Mnogo je teško odrediti tok istorije sa ove distance, ali sigurno je da bi srpska vojska pobedom na reci Marici, osigurala bezbednost Balkana još decenijama. Zbog svog strateškog položaja, prodor do Bosfora bi Mrnjavčevićima omogućio kontrolu Crnog mora, što bi umnogome olakšao odbranu budućih turskih najezda.

Da se desio i idealan scenario da se srpske velmože ujedine u ponovno Srpsko carstvo, neizbežan bi bio ishod i širenja teritorija srpske države koja je i dalje imala jaku vojsku i konjanike. Ostaje pitanje da li bi i naslednici tadašnjih srpskih vladara, kao što su bili Mrnjavčevići ili Knez Lazar, bili dosledni u tome da sačuvaju jaku Srbiju i do dana današnjeg.

Možda bi današnja Srbija izgledala ovako:

Informer

Zaustavljanje Turaka bi svakako promenilo i kasniju srpsku istoriju tokom srednjeg i novog veka, ali možda bi imali totalnu drugačiji sastav i izgled teritorija, pa možda i ne bi toliko propatili tokom 19. i 20. veka, a ko zna, možda bi se desila i neka nova proširenja teritorija.