26.09.2024.

19:30

Foto: Miloš Rafailović/V. J.

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

Dok pričamo sa ljudima na ulici, čak i mlađe generacije znaju ko je Kasandra. Kako i ne bi! Kasandra je 1997. kada se emitovala ova sapunica, kolektivno "zaludela" sve, kao nijedna druga latinoamerička serija!

Ali glavnu junakinju ovde su toliko voleli da su čak peticiju sa oko 400 potpisa građana poslali na adresu predsednika Venecuele da je izbave iz zatvora!

I nije vic, tako je zaista bilo. 

- Počelo je, čini mi se šaljivo, ali bilo je onih koji su se saživeli sa Kasandrom u seriji, pa je priča uzela maha. Mi smo duhoviti ljudi, volimo da se našalimo i na sopstven i na tuđ račun. Nismo slutili da će to dotle da dođe - priča Branko M. Kecman, hroničar iz Kučeva.

Informer

- Naš advokat Dragan Milić, koji na žalost više nije među nama, Bog da mu dušu prosti, došao je u kafanu, gde se svake večeri okupljao kučevački intelektualni krem i ispričao nam šta ga je zadesilo. Kaže, ljudi, da li verujete šta me snašlo? Došla mi je jedna baba jutros u kancelariju i kaže: 

- Sine, možeš li ti da mi pomogneš?

- Recite kako?

- Da mi napišeš tužbu da izbavim Kasandru iz zatvora!
 - Koju Kasandru?

Tako je tekao razgovor između njih dvoje, a pokojni Milić, pričao nam je, nije mogao da se seti ko beše Kasandra. Bio je jedan od retkih koji tada nije gledao tu seriju. Obećao je babi da hoće, tek da ne bude nepristojan, i mislio, na tome će da ostane, međutim, eto babe i sutra sa istom molbom - prepričava Kecman.

Svi su smejali tome, ali tadašnji konobar Mirko Ilić predložio je da pomognu babi i da pišu peticiju. 

Informer

- Tačno tako! Šala je uzela maha, pa smo priču nadograđivali raznim idejama: da Kasandri damo titulu počasnog građanina Kučeva, da njenom vereniku u seriji, Randuu damo na upravljanje rudnik u Blagojevom kamenu, a pošto su oni bili cirkuska trupa, bilo je predloga da im se obezbedi trajno mesto za šator na vašarištu u Kučevu i mnogo štošta - priča Mirko, poznatiji u Kučevu kao Žabac, tadašnji konobar a sada predsednik Mesne zajednice Kučevo.

Informer

- Svega je bilo uz čašicu u kafani, smeha do suza najviše, dok đavo nije odneo šalu i peticija sa potpisima otputovala je na adresu predsednika Venecuele sa zahtevom da Kasandru bude oslobođena! Svi su pisali o nama - smeje se Mirko.

U Kučevu je čak bio osnovan i Pokret za Kasandru, koji je na lokalnim izborima bio četvrti po broju osvojenih glasova...

Informer

Koraima Tores, glumica iz Venecuele pre nekoliko dana došla je u Srbiju. U Beogradu se pridružila ekipi glumaca u popularnoj domaćoj seriji "Igra sudbine"...U Kučevu bi voleli da je vide, kad im je sad toliko blizu, kažu, i pozivaju je u goste!