26.09.2024.

13:40

Foto: Foto: S. S.

Srbija

Kragujevčani ne treba da brinu! I na vodi i pod vodom, ova ekipa je tu! I Luna je sa njima!

Zajedno sa njima, i na vodi i pod vodom, učestovali su i profesionalci iz Vatrogasno - spasilačke brigade Kragujevac. 

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je vežbu posmatrao sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Zoranom Kočovićem rekao je da je ponosan na ceo tim.

- Često nismo svesni šta ovi momci i devojke rade i koliko su spremni da pomognu u situacijama koje zahtevaju nadljudske napore i maksimalnu efikasnost kada je reč o spašavanju ljudskih života. Ovde su sa nama u svakom smislu heroji koji su se dokazali bezbroj puta u akcijama kako na našem terenu tako i pružajući pomoć u zemljama gde je to bilo neophodno - rekao je Dašić.

Vežba jeste bila i ozbiljna i zahtevna, ali beli maltezer po imenu Luna, ljubimica Vladimira Andonovića, pripadnika Specijalizovane jedinice pokazala se kao veran pratilac. 

Ona, rekoše nam, godinama prisustvuje vežbama i aktivno u njima učestvuje.

Postala je maskota ovog hrabrog tima, a koliko iskustva je stekla, svedoči i podatak da je tokom predaje raporta na početku vežbe prestala sa uobičajenim aktivnostima i pridružila se "kolegama" iz spasilačkog tima. 

- Luna je mezimica svih nas. Uvek je sa nama, shvatila je kako da ne ometa rad i potpuno se prilagodila potrebama tima. Sa nama je u čamcu, tokom priprema, tokom vežbi spasavanja - priča Vlada o svom neobičnom psu i kaže da je samo jednom napravila dar - mar.

- Prešli smo prilikom jedne vežbe čamcem na drugu obalu. Kad smo krenuli nazad, Luna je nekako izašla iz plovila i jednostavno ostala sa druge strane. Bila je to praktično bonus vežba jer nije retkost da se u vanrednim situacijama, pored ljudi, spašavaju i životinje - prepričava  Vlada anegdotu sa maskotom hrabre jedinice.

Načelnik Sekora za vanredne situacije Zoran Kočović rekao je da će vežbe Specijalizovanih jedinica Sektora za vanredne situacije, pripadnika Vatrogasno - spasilačke brigade Kragujevac i jedinice "Dr Elizabet Ros", Crvenog krsta trajati i sutra.

- Na raspolaganju nam je 390 pripadnika jedinica Civilne zaštite raspoređenih u pet specijalizovanih jedinica za područje Šumadijskog upravnog okruga. Danas na terenu imamo ekipe čiji je zadatak pružanje podrške profesionalcima u spašavanju na vodi i pod vodom - pojasnio je suštinu dvodnevne vežbe načelnik Sekora za vanredne situacije Zoran Kočović.