26.09.2024.

16:20

Foto: Foto: Printscreen KAnal M

Srbija

Teodori iz Paraćina ovo je promenilo život! Sutra, kod fontane u njenom gradu je upis u registar davalaca matičnih ćelija!

- Razbolela sam se pre devet godina, a dijagnoza je bila Non - Hočkin limfom. Problem je bio veliki, jer se bolest vraćala i lekari su predložili autotransplantaciju matičnim ćelijama. Transplantacija je obavljena u maju 2019. godine, a potom i zračenja i evo, već peta godina je kako nemam nikakve probleme - priča Teodora. 

Ova metoda je Teodori bukvalno promenila život. Ova mlada i hrabra devojka kaže da joj je podrška bila najvažnija. 

- Bolest je takva da utiče ne samo na obolelog nego i na njegovo najbliže okruženje. Porodica i prijatelji su mi bili velika podrška, kao i oni koji su bili tu za mene, pred transplantciju, da, ako mi zatreba krv, trombociti, da mogu da mi daju. Tad sam videla koliko vest može brzo da se širi i koliko ima humanih ljudi da pomognu kad je nešto hitno - dodaje Teodora. 

Informer

U centru Paraćina, sutra, u petak, 27. septembra, po prvi put se održava jedna od najhumanijih manifestacija kojom se u prvi plan stavljaju deca koja boluju i leče se od teških bolesti.

Reč je o Zlatnom septembru događaju koji organizuje Nacionalno udruženje dece obolele od raka.

Osim podrške deci i njihovim roditeljima, građani od 18 do 45 godina koji ne boluju od hroničnih oboljenja srca, pluća i bubrega, biće u prilici da se upišu u Registar davaoca matičnih ćelija koje se koriste prilikom tretmana lečenja obolelih. 

Procedura je jednostavna, oni koji žele da pomognu drugima, treba da popune upitnik i daju krv iz vene, kao što se čini za krvnu sliku. 

Svi uzorci će potom biti transportovani u Institut za transfuziju krvi gde se i nalazi Registar davalaca matičnih ćelija. 

Akcija kod fontane, na platou u centru grada trajaće od 11 do 18 sati a sprovešće je medicinska ekipa iz Instituta za transfuziju krvi iz Beograda.