27.09.2024.

18:05

Foto: Privatna arhiva

Srbija

(VIDEO) Ova Šapčanka je "čelična žena"! Za 35 sati prevalila 452 km plivanjem, vožnjom bicikla i duplom maratonskom trkom

Ona je prva žena iz Srbije koja je, kako kaže, stavila sebe na ovakav test i uspela!

Dive joj se i muškarci jer sve ove discipline zahtevaju neverovatnu snagu i formu.

Početkom septembra u Austriji, sa takmičarima iz više evropskih zemalja za 35 sati prevalila je 452 kilometra ultra triatlon trke! Sve zajedno - 7,6 km je preplivala, vozila bicikl 360 km i trčala 84,4! 

Dragica je zaposlena u Šabačkoj bolnici kao Viši fizioterapet i voli sport. 
- Aktivno sam trenirala rukomet i košarku i prekinula zbog studija u Beogradu. Kasnije sam nastavila rekreativno da trčim, ali kada mi je neurohirurg rekao da zbog spondiloze ne smem da se savijam, dižem teško ili da trčim, sela sam i razmislila - priča Dragica.

Ostalo joj je, prema računici još dvadesetak godina do penzije i sve to vreme na poslu bi morala se savija, da podiže teške pacijente...

Informer

- E, onda sam rekla sebi: radiću i ono što volim! Od jubilarne nagrade za 20 godina rada kupila sam bicikl! I tako pet godina ja treniram, vratila sam se svojoj najvećoj ljubavi, sportu - dodaje Dragica.

O neverovatnoj Ultra Ironman trci kaže da je to bio i fizički i psihički izazov.

- U tako ekstremnim izazovima jedina taktika je slušati svoje telo. Na početku je plivanje, tu je adrenalin koji vas drži, a onda dok okrećem pedale, a deonice su bile kružne, nalazila sam snagu u lepoti prirode Austrije, u blizini Bad Radkersburga. Na trčanju, kao poslednjoj deonici triatlona koja je po kilometraži, otprilike kao da trčite od Šapca do Beograda, upravo me je ta misao "držala". Govorila sam sebi: imaš toliko do kraja, to ti je u Šapcu od te do te lokacije - opisuje nam svoje iskustvo.

Informer

Kaže da nije sumnjala u to da će stići na cilj čak i sa mnogo skromnijom opremom i pratnjom. Na putu joj je podrška bila drugarica, koja je snimila delove Dragičine trke.

A Dragica, sada već razmišlja o novom izazovu – trostrukom triatlonu sa trasom dužom od 600 kilometara!

"Čelična" Dragica i na to je spremna!