28.09.2024.

13:16

Foto: D. K.

Srbija

Šta sve možete da napravite od otpada! Od šrafova i žice do vidre i ptice!

Vidra, skakavac, beloglavi sup, leptir, komarac, sova, gavran samo su neki od Dušanovih radova koje su sinoć Nišlije mogle da vidi na izložbi "Ekološka avantura" organizovanoj u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla"  povodom Noći istraživača.

Dušan je ovom "umetnošću" počeo da se bavi pre dve godine i to od materijala koji više nikome nije bio potreban.

Informer

- Pre toga sam izrađivao od metala neke praktične stvari poput lampi i stočića, ali i cveće i biljke. Pre dve godine počeo sam da radim u Zavodu za zaštitu prirode Srbije i oko mene su bile brojne kolege koje su ceo život u tom poslu zaštite prirode. Nadahnut njihovim iskustvom i pričama sa terena dobio sam inspiraciju da izrađujem samo životinje- priča nam Dušan.

Sve skulpture nastale su obradom metala, zavarivanjem, bušenjem i sečenjem u njegovoj kućnoj radionici.

Informer

- Po struci sam fizioterapeut, ali moj deda je bio limar i on mi je ostavio radionicu i mnogo alata. Ceo život je nešto majstorisao. Kad god sam bio kod njega on je uvek nešto sklapao i kad god bih ga pitao šta radi, rekao bi da se igra, a njemu to i jeste bila igra. On me je naučio da koristim različite alate i da varim - nastavlja Dušan.

Kad bi imao više slobodnog vremena, kaže da bi sigurno mogao mnogo više toga da napravi! 

- Da imam sve te materijale i da ih samo zavarim to bi bilo gotovo za dva sata, ali nemam sve materijale, pa onda započnem jednu životinju, pa nađem materijal za drugu, treću. Leptira sam pravio dve, tri nedelje. Skulptura vidre mi je najdraža jer je ona simbol neuprljanosti, nju možemo naći samo u čistim vodama - ističe Dušan. 

Dušanove skulpture, pre Niša, bile su izložene u galeriji "Singidunum" i u Zoološkom vrtu u Beogradu.