28.09.2024.

15:09

Foto: M.L.

Srbija

Pod ovim krovom pre više od 100 godina pisala se istorija! Ovo je najstarija kafana u Šumadiji!

Podno Rudnika u selu Jarmenovci, nalazi se, kažu, najstarija kafana u Šumadiji. 

Zdanje u kome se nalazi "Oplenačka zvezda", podignuto je u 19. veku, negde, između Prvog i Drugog srpskog ustanka, kaže njen današnji vlasnik Dane Pantić. 

- Ovu kafanu otvorio je moj pradeda 1921. godine. To potvrđuje i dokument koji je dobio da bi mogao da otvori ugostiteljski objekat. Na njemu stoji datum 29. mart 1921. Od tada je ova kafana u vlasništvu moje porodice. Posao je nasledio moj deda, otac a sada ja. Nadam se da će mene naslediti moj sin, tako da ova duga i lepa tradicija bude nastvaljena. U  njoj su se skupljali svi slojevi društva -ovde su se donosile važne odluke, radovalo, tugovalo, a  gosti su bili i članovi kraljevske porodice Karađorđević - priča Dane. 

Svaki kutak ove kafane ima svoju priču. U njoj se nalaze predmeti od velikog istorijskog značaja, pa nije čudo što gosti najpre razgledaju po kafani, kao da se nalaze u muzeju.

Tu su stolice iz 60-ih godina, stari šporet nasred kafane, viljuška sa Solunskog fronta i mnogi drugi rariteti. 

Na zidovima su portreti osnivača, članova dinastije Karađorđević kao i Uverenje za lično mehansko pravo pradede sadašnjeg vlasnika restorana Daneta Patića, Vojislava Jovičića iz Majdana iz 1921.godine, kao potvrda  da je dobar mehandžija i da može da otvori mehanu.

- Ono po čemu je kafana čuvena je domaća hrana. Mi se držimo određenih standarda i od toga ne odstupamo. Znamo put namirnica, što bi se reklo, od njive i štale, pa sve do naše trpeze. Sve je domaće, od proverenih proizvođača. Pečenje je ovde specijalitet kuće, pogače iz crepulje - nabraja.

Dane je školovani ugostitelj, ali se vratio u selo, tu zasnovao porodicu i rešio da nastavi porodični posao.
 - Svetla grada mi ništa ne znače. Nema lepšeg mesta na svetu za mene od Jarmenovaca. Kada sam ja preuzeo posao dodao sam malo noviteta u meni, u smislu jela sa roštilja, dimljenog paufleka sa začinima i to je lepo prihvaćeno. Gostiju ima, kafana lepo radi. Dolaze nam i brojni turisti koji su za našu kafanu čuli iz medija. Radimo ono što volimo, svoji smo na svome i nema ništa lepše od toga -zakljucuje Dane.