04.10.2024.

18:53

Foto: Shutterstock/printscreen rts

Srbija

Drama na letu iz Frankfurta ka Beogradu! Jovana iz Sombora spasila život putniku! Ima samo jednu želju!

Sve se dogodilo pre petnaestak dana, kada je Jovana putovala avionom iz Frankfurta ka Beogradu. Drama je, kaže, počela nedugo posle poletanja...

- Posle desetak minuta videla sam stjuardese koje trče ka repu aviona i dvojicu muškaraca koji tamo nose trećeg čoveka. U tom momentu javlja se druga stjuardesa i traži putnika medicinske struke da priđe i pomogne. Ustala sam, otišla do repa aviona, predstavila se... One su do tada već postavile elektrode od defibrilatora. Proverila sam puls i disanje čoveka, videla da nije svestan i rekla im da moramo započeti reanimaciju - ispričala je Jovana za RTV.

Avion je morao prinudno da sleti u Minhen.

 - To smo znale samo stjuadese i ja. Dogovorile smo se da se oslobode mesta u repu aviona, kako bi one sele tamo, a u drugom delu da ostanemo ja i druga stjuardesa. Sedela sam sa desne strane čoveka koji je ležao na podu, a druga stjuardesa je bila s leve strane. Pilot je zahtevao da sedimo i da se vežemo, jer nije smeo da rizikuje još neki život. Sedela sam i otpustila pojas koliko sam mogla i tako sedeći pokušala sam da pomognem što više. Oživljavale smo ga dvadesetak minuta, sve dok ekipa Hitne pomoći nije ušla na aerodromu u Minhenu - nastavlja Jovana.

Blaga doza straha, fokusiranost i samo jedan cilj pred sobom imala je, kaže, u tim trenucima - da sačuva ljudski život!

Informer

- U Minhenu su ušli lekar, medicinska sestra i tehničar. Stavili su pacijenta na monitoring, uključili infuziju, dali mu neophodne lekove... Lekaru sam objasnila kako je tekla cela drama, a on mi je tada pružio ruku i rekao: 'Čestitam, koleginice, spasili ste jedan život'."

Kaže da su je u tom momentu preplavile emocije.

- Ljudi su mi prilazili, zahvaljivali se. Nisam bila svesna šta se desilo, dok mi se policijski službenik nije zahvalio ispred cele Republike Nemačke i njihove policije, kao i u ime aerodroma i tek tada sam doživela neki izliv emocija i počela sam da plačem. Ceo avion je počeo da aplaudira posadi i meni lično, i srce mi je bilo puno - opisuje ova devojka. 

Put do kuće nastavila je u Biznis klasi, što je bio znak zahvalnosti avio kompanije. 

Kao devojčica osnovnoškolskog uzrasta bila je volonter Crvenog krsta u Somboru i tada se prvi put srela sa tehnikama prve pomoći.

Naučila je šta znači biti human i šta pomoć znači ljudima, pa je nedugo zatim upisala Srednju medicinsku školu  "Dr  Ružica Rip" u Somboru. Izvesno vreme je radila u Opštoj bolnici a trenutno je nezaposlena. Ponosna je što je svojim znanjem i iskustvom uspela da spase jedan život! Njena najveća želja je, kaže, da se zaposli na odeljenju ortopedije.