Autor: Informer.rs

09.10.2024.

07:23

Foto: wikipedia.org

Srbija

Skovano iz zapadne i ustaške "kuhinje": Atentat na kralja Aleksandra potpuno promenio tok srpske istorije!

Pripadnici ustaškog pokreta i makedonske organizacije VMRO pokušali su dva puta ranije da likvidiraju kralja Ujedinitelja. Atentat u Marselju samo je nastavak neuspelog pokušaja iz Zagreba, kada su ustaše htele da likvidiraju kralja. I marseljski atentat pripreman je u ustaškoj "kuhinji". Glavni inspirator bio je ustaški vođa Ante Pavelić.

Informer

Atentator Vlado Černozemski je ubrzo preminuo od rana zadobijenih od policije i besne rulje koja ga je napala. Ostali saučesnici Zvonimir Pospišl, Ivan Rajić i Mijo Kralj osuđeni su na doživotnu robiju. Utvrđena je odgovornost ustaškog poglavnika Pavelića. Francuska je tražila izručenje Pavelića, koji je u to vreme bio u Italiji, ali Musolini je odbio da ga preda. Uhapsio ga je, samo da bi otklonio komplikacije.

Francuska je priznala svoju odgovornost, time što je smenila šefa državne bezbednosti, kao i čelnike policije u Marselju. U francuskoj javnosti se govorilo da je najlojalniji saveznik Francuske poginuo na njenom tlu, jer ga ona nije dovoljno zaštitila.

Svetska štampa naširoko je pisala o ovom ubistvu. Dok su jedni žalili ubijenog kralja i tražili ubice, javnost sila Osovine demantovale su svaku vezu sa atentatom i tobože "nepoznatim" zaverenicima.