07.10.2024.

18:48

Foto: M. O.

Srbija

Majka joj je umrla u maju i imala je jednu želju! Brankica je to ostvarila

Brankica Miškov iz Kikinde prvi put se okušala na jednom takmičenju u kulinarstvu i pobedila! Za nju je ta pobeda veoma značajna i ne samo što taj specijalitet obično, kažu, bolje spremaju muškarci a i više vole da ga jedu, već i što je time ispunila želju svoje pokojne majke.

Brankica je sa timom iz Udruženja multiple skleroze osvojisla prvo mesto na 5. "Škembe festu" u Kikindi na kome je učestvovalo tridsetak ekipa.

Ispostavilo se da Brankica nikada nije kuvala, niti probala škembe čorbu. I pored toga, pokazala je zavidno umeće u kuvanju ovog jela, na tradicionalan način, i prema odluci tročlanog žirijia osvojila prvo mesto. Jedina je žena koja se takmičila i pobedila na ovoj manifestaciji.

Informer

- Moja majka koja je preminula u maju ove godine, imala je veliku želju da učestvujemo na "Škembe festu". Sada sam rekla da moram da joj ispunim želju i ispostavilo se da sam pobedila.Time je moja pobeda veća:"Mama, ovo je za tebe"-vrekla je za "Informer" Brankica, koja je od organizatora dobila prase, pehar i sapune od kozjeg mleka.

I zakleti protivnici škembića, koji ih nikada nisu stavili u usta, probali su na Starom jezeru ukusno, takozvano bećarsko jelo, koje se pripremalo u kotlićima i pretežno ga vole muškarci. Došli su ovde takmičari iz cele Srbije, region, Mađarske i Rumunije, ukupno tridesetdve ekipe. Drugo mesto pripalo je timu "Pesak" iz Kikinde, koji je, takođe, prvi put učestvovao. Svaka družina ima svoju tajnu u kuvanju.


- Nikada se nisam prijavio za takmičenje, do sada. Imamo neki svoj mali ritual, to je naša tajna. Mešamo škembe čorbu tokom kuvanja suprotno smeru od kazaljke na satu i dodajem svetu vodicu sa Ostroga - otkrio je vicešampion Dušan Lazarević.
Treće mesto osvojio je Srđan Jerinkić iz Kikinde. Škembe čorbe koje ocenjivao žiri, imale su brojeve, kako ne bi bilo protekcije, čime je i takmičenje bilo slađe i zanimljivije. Svi učesnici ovog zanimljivog takmičenja složni su jednom-škemibiće ili volite, ili ne volite, nema trećeg.
Takmičenje je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grad Kikinda i brojni sponzori.

Vole da jedu, ne znaju da kuvaju

Veliki je broj onih koji škembiće obožavaju, ali ne znaju da ih kuvaju. Upravo je ta činjenica podstakla organizatora takmičenja, Milorada Šibula, da pokrene prvi "Škembe fest" pre pet godina.
- Počeli smo stidljivo, sa šest ekipa, a sada ih je preko trideset. Očekujemo da ovo preraste u
tradicionalno takmičenje i jednu lepu gastronomsku manifestaciju i druženje. Na ideju da organizujem "Škembe fest" došao sam jednostavno, jer volim da ih jedem, a ne znam da kuvam. Činjenica je da svi znaju da kuvaju riblju čorbu, paprikaš ili gulaš, a škembići su malo specifično jelo. Takmičenje je naišlo je na dobar odziv, rado je prihvaćeno - kaže Šibul.