09.10.2024.

07:45

Foto: T. M.

Srbija

Dilema - paprika ili tegla ajvara! Evo šta kažu Novosađanke!

Prodavačica Kata ima redovne mušterije, Novosađanke koje kupuju papriku i patlidžan same pripremaju ajvar. 

- Šta da vam kažem, bila je sušna godina, moramo i mi, poljoprivrednici, od nečega da živimo - kaže ona i dodaje da su paprike prva klasa.

Crvena "ajvaruša", kako kaže, na ovoj pijaci prodaje se od 250 do 300 dinara za kilogram.

Mlađe domaćice, tvrde prodavci, više se raspituju za "gotov proizvod".

- Neće žene da prljaju ruke i da gube vreme. Mnogo je lakše ovako - kupiš teglu i jedeš! Možda je i rizik, ali sigurno je lakše - komentarišu po pijaci. 

Informer

Na tezgama tegle ajvara prodaju prodavci iz Čačka. Ona od 700 grama košta 380 dinara, a par sa Kopaonika nudi tegle od pola kilograma za 600. 

Tvrde "organski, pravi"!

Informer

Za penzionerku Ilinku najsigurnije je, kaže, ono što prođe kroz njene ruke.

- Tolike godine spremam ajvar i moji ga svi vole. Pa što bih sad menjala bilo šta. Nije jeftino, ali šta je tu je - navodi Ilinka. 

- Mi, stare generacije, valjda volimo da ceo proces osetimo, da se posvetimo, da radimo onako kako su nas učile majke i bake. I ovaj ajvar u teglama je spremio isto tako neko - dodaje.
Na pijaci nema domaćih proizvođača, a i prodavci su uglavnom došli sa strane. 

Tek kad dođe vreme kupusu, onom futoškom, e tad će, dovikuju Novosađani biti sigurni da je proizvod prva liga!