10.10.2024.

13:21

Foto: Shutterstock/printscreen Instagram 3d kuhinja

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Tako se i zove njegova radionica koju i dalje, kaže održava na nivou hobija.

Tako je i počelo. U vreme pandemije koronavirusa, kao i svi, dosta vremena provodio je radeći od kuće, i to ga je, kako je ispričao za portal bizlife, navelo da kupi svoj prvi 3D štampač. 

Tada, priznaje, nije mogao ni da zamisli gde će ga to odvesti, a kombinovanjem znanja iz mašinstva, programiranja i elektronike svoje ideje pretvara u stvarnost. 

Jedan od najneobičnijih projekata koje je realizovao bio je model T-800 iz filma "Terminator 2 – Judgment Day" iz 1991. godine, u prirodnoj veličini.

- Moj prijatelj Duško Radmilo (Monte Kristo) je veliki ljubitelj tog filma i na njegov upit, ja sam se vrlo rado upustio u tu avanturu. Ceo projekat je trajao par meseci, uz dosta rada, truda i inženjerskog iskustva, projekat je uspešno realizovan - priseća se Ivan.

T-800 je, ističe, za njega poseban!

Informer

- Na njemu sam radio baš predano do najsitnijeg detalja. Deo mene je definitivno otišao sa njim- priznaje Ivan.

U planu mu je sledeći veliki projekat – Iron Man u prirodnoj veličini, inspirisan ljubavlju njegovog sina prema Marvel univerzumu.

- Imam na umu da uradim Iron Mana u prirodnoj veličini, sa dosta elektronike, osvetljenja, specijalnih efekata, mehanike. Moj sin Vojin je ljubitelj Marvela, tako da će ovo najverovatnije završiti kod njega u sobi - priča. 

Za sebe još nije napravio ništa, jer, kako kaže, stalno radi na novim idejama i projektima i odlaže realizaciju sopstvenih želja. 

- Za nešto ozbiljnije potrebno je dosta investiranja u prateću opremu, radno okruženje i slično. Materijali za 3D štampanje su ključan deo svakog projekta, a kvalitetni materijali nisu uvek lako dostupni. Materijali nisu jeftini, i cene se mogu drastično razlikovati u zavisnosti od kvaliteta i potrebe - napominje Ivan.

Iako većinu svojih projekata realizuje sam, Ivan ističe podršku prijatelja i kolega kada se suoči sa specifičnim stručnim izazovima. 

- Uglavnom sve radim sam, mada kada negde zapne oko stručnih detalja i specifičnih situacija, prijatelji i kolege sa posla su uvek tu da pruže podršku - kaže on.

Vizija za "3D kuhinju" uključuje preduzetničke vode i ozbiljan potencijal - ističe Ivan,  nagoveštavajući da bi u narednim godinama ovaj hobi mogao da preraste u nešto mnogo veće i značajnije.

Ivan je oženjen i otac je dvoje dece, zaposlen je u kompaniji Siemens, a kako ističe, inženjerski posao ga je vodio širom sveta, na različite kontinente, gde je imao priliku da upozna brojne narode i kulture, što ga je dodatno inspirisalo za 3D modeliranje.