10.10.2024.

15:59

Foto: printscreen Tv centar

Srbija

(VIDEO) Krenuo šleperom preko mosta pa upao u Resavu! Jedva ga izvukli! Meštani očajni pitaju: kako ćemo do njiva?

Da nije tužno, bilo bi smešno, pričaju neki od njih. Podsetilo ih je na scenu iz filma "Ko to tamo peva" kada lik koji tumači Danilo Bata Stojković, "testira" most i kaže "da se ja pitam, ja bih  proterao autobus ovuda", a onda pada u reku.

Slično je tvrdio i vozač šlepera! On je, kako nezvanično saznajemo, izjavio da mu je navodno neko iz preduzeća za puteve rekao da može tuda da prođe.

Vozač se, naime, obreo na makadamskom putu, koji je vodio do mosta, jer je deo puta Svilajnac-Medveđa bio zatvoren za saobraćaj zbog postavljanja završnog sloja asfalta.

Neznajući, očigledno, da je most isključivo bio namenjen poljoprivrednicima da bi traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom, lakše nosivosti, dolazili do svojih njiva preko reke, vozač je krenuo, a onda se prikolica izvrnula sa delom mosta, a kabina zaglavila iznad vode.   

Odmah je stigla i pomoć iz firme, koja je i vlasništvo šlepera, ali morali su da sačekaju da dođe i posebna dizalica iz Niša, pa je izvlačenje kamiona potrajalo do kasno. 

U Mesnoj kancelariji sela Bobovo navode da je nosivnost mosta bila 28 tona, ali da je šleper, očito, bio mnogo teži.

Predsednik Mesne zajednice Bobovo Marko Pavlović kaže da ne zna da li je to tačno, niti da može da proceni koliko je šleper bio težak, ali da se on nikada ne bi usudio da prođe kamionom. 

- Ovaj most je Vojska Srbije 2011. godine poklonila meštanima da bi lakše stizali do svojih imanja. Godinama smo se borili za taj most. Prvo smo pisali inicijative mesnoj kancelariji, a onda je ona sa opštinom uspela da se izbori da ga dobijemo. U mnogim medijima se prenosi netačna informacija da niko ne zna odakle se obreo taj šleper, jer kamioni nikada nisu prelazili preko mosta. Nažalost, zloupotrebljavali su ga i svi smo se pitali koliko će moći da izdrži. Srušen je u najgore vreme - u sezoni poljoprivrednih radova. Neko još nije obrao kukuruz, mnogi treba da sakupe seno, a setva pšenice tek predstoji. Da bi se ona posejala, njive moraju nekoliko puta da se oru. To će sada biti otežano, jer će poljoprivrednici morati da idu desetak kilometara do svojih njiva, preko Svilajnca i Grabovca - kaže poljoprivrednik G. J. iz Bobova.

Poljoprivrednici dodaju da će mnogo veća kilometraža poskupeti proizvodnju i da će im oduzimati mnogo vremena dok dođu do imanja i dok se sa njih vrate.

Pored toga, nije nimalo lako poljoprivrednom mehanizacijom, pogotovu sa natovarenim senom i kukuruzom, voziti kroz grad. Oni se pitaju i ko će da im nadoknadi dodatne troškove i kada će da bude izgrađen novi most, jer je on "žila kucavica" za celo selo.