11.10.2024.

18:50

Foto: M. L.

Srbija

Puče top, počela Oplenačka berba! Cena grožđa u Topoli iznenađujuća!

Manifestaciju je otvorio Nikola Selaković ministar kulture u Vladi Republike Srbije uz stihove naše narodne pesme.

"Pogledaj de, moj jarane, sa Rudnika na sve strane, Srbija je naša mila raširila svoja krila, preko gora i bregova svud su gnezda sokolova, ta su gnezda dala 'tiće Nemanju i Nemanjiće, Jug Bogdana i Lazara, Miloša Obilića i Karađorđa Petrovića, živi mi i zdravi bili, proglašavam otvorenu Oplenačku berbu, živela Topola, živela Srbija - rekao je Selaković.


Cene grožđa su od 200 pa čak i do 600 dinara za kilogram, dok je mlado vino šira 300 dinara litar. Svadbarski kupus oko 600 dinara a pečenje od 2.000 dinara za kilogram pa na više.


Na više lokacija postavljene su šatre, a goste će zabavljati brojni izvođači narodne muzike.

Za večeras je zakazan koncert narodne muzike od 19 sati u centru Topole, a nastupiće između ostalih Era Ojdanić, Ljuba Lukić, Dragan Pantić Smederevac, Milanče Radosavljević, Nada Topčagić.

Za sutra je zakazan koncert legendarnog pevača Harisa Džinovića takođe od 19 sati. Drugog dana nastupiće više od 2.000 učesnika pevačkih i igračkih grupa u okviru Sabora izvornog narodnog stvaralaštva, a ulicama Topole prodefilovaće svi oni u narodnim nošnjama predvođeni kočijama.