12.10.2024.

15:34

Foto: J. V.

Srbija

Ajvar u Smederevu dobio konkurenciju! Sastojci domaći, a ime neobično!

Na desetinama tezgi, nanizane tegle domaćeg ajvara, ljutenice, turšije, razne vrste slatkog! Prilika je to da i one domaćice, koje to do sada nisu učinile, nabave domaću zimnicu direktno od proizvođača. 

- Sve se traži, a najviše ajvar. Paprika je ove godine bilo manje zbog suše, ali mislim da cena od 800 dinara za teglu nije mnogo. Pogotovo ako se ima u vidu postupak pripreme pravog domaćeg ajvara, koji nije lak. A domaće ne može da se poredi sa industrijskim – kaže Violeta iz Udruženja žena iz Petrijeva.


Već nekoliko godina velika je potražnja za malidžanom, ukusnim proizvodom koji sve češće pronalazi svoje mesto na policama zimnice.


- Malidžano je, u stvari, beli ajvar. Pravi se od paprika i patlidžana, koji se prvo ispeku, oljušte i potom dobro ocede. Zatim ih treba samleti u mašini i potom pržiti na ulju. Može da bude i ljut i on je traženiji – kaže domaćica iz Udruženja žena iz Skobalja.


U ponudi su i domaća slatka i džemovi pravljeni od trešanja, šljiva i breskvi.
Za one koji bi da u nastupajućem zimskom periodu da osveže svoj spoljašnji prostor – dvorište, balkon ili terasu, ovde se mogu naći različite vrste i cveća, a u ponudi je i začinsko bilje.

Nezaobilazni na jesenjem sajmu su i med i proizvodi od meda, koji su sastavni deo svake domaće apoteke.